Arriba el mes de setembre, acaben les vacances, els nens i nenes tornen a començar les classes… I això vol dir que tots hem de tornar a la rutina. És habitual, durant els mesos d’estiu, canviar alguns dels nostres hàbits, especialment aquelles setmanes que estem de vacances: sovint anem a dormir més tard de l’habitual, i no ens aixequem tan d’hora com de costum; anem de viatge o fem més excursions; passem el dia a la platja, relaxats i sense preocupacions; ens oblidem d’haver de revisar la safata d’entrada del correu electrònic cada dos per tres; no rebem trucades de feina, ni estem pendents de reunions; i a vegades, fins i tot, canviem els nostres hàbits alimentaris.
Però, en acabar-se les vacances, tots hem de tornar a la rutina, quelcom que no sempre és fàcil. Tot i això, hi ha diversos hàbits i activitats que poden fer que reprendre els horaris i rutines habituals ens resulti menys dur, i que poden ajudar-nos a disminuir l’estrès i a adaptar-nos de nou a la nostra rutina habitual. A continuació et donem 5 consells per tornar a la rutina.
1. El primer pas per tornar a la rutina: una actitud positiva
Tenir una actitud positiva és el primer pas per tornar a la rutina i que el procés d’adaptació sigui el més senzill possible. Dit d’altra manera, és important que vegis i siguis conscient de tots aquells aspectes positius de tornar a la teva rutina habitual. Sí, a tots ens encanten les vacances, i són perfectes per desconnectar, reposar i recarregar les piles. Però també són moltíssims els aspectes positius i les activitats entretingudes que ens trobem quan finalment, en acabar l’estiu, tornem a la nostra rutina habitual. Aquests en són alguns exemples: ens retrobem amb els amics de l’oficina; reprenem diversos hàbits saludables, com anar al gimnàs o aprendre a cuinar plats nous; anem, de tant en tant, a dinar amb els companys de feina…
És important que tinguis clar en tot moment que, tots aquests hàbits que, en tornar de nou a la rutina, poden semblar difícils, són activitats que feies fins fa tan sols unes setmanes. Per tal de tornar a començar la rutina diària amb energia i optimisme, cal que siguis conscient de tots aquells aspectes i detalls positius que t’aniràs trobant en el teu dia a dia. És important, també, que tornis a la rutina a poc a poc, i que vagis canviant els teus hàbits dia a dia. Per exemple, és recomanable que, els dies abans de tornar a començar la feina, t’aixequis una estona més aviat cada dia, per anar-te adaptant al canvi d’horari a poc a poc.
Per altra banda, també pots marcar-te petits objectius diaris, per tal de mantenir-te motivat, i pensar petites recompenses per un cop hagis complert l’objectiu.
2. Hàbits saludables: alimentació i exercici
Quelcom que també és imprescindible per tal de tornar a la rutina amb una actitud positiva i optimista és sentir-nos bé, amb energia i amb moltes ganes de treballar. I, per tal d’aconseguir això, és important que tinguem uns hàbits saludables, que portem una dieta equilibrada, i que fem exercici de tant en tant.
Quan estem de vacances, sovint modifiquem els nostres hàbits pel que fa a l’alimentació. Dinem o sopem en un horari que no és el que seguim normalment; mengem fora de casa més sovint, i no tenim tanta cura de si aquells aliments que consumim són beneficiosos per a la nostra salut. Per això, quan tornem a la rutina, és important que parem atenció a la nostra alimentació. És important que fem tots els àpats, i que la nostra dieta inclogui tots els nutrients necessaris per donar-nos energia. A més, cal ressaltar el fet que, organitzar i planificar el menú de tota la setmana, ens ajudarà a estalviar temps i, per tant, ens ajudarà a disminuir l’estrès. De nou, cal que anem incorporant aquests canvis a poc a poc, i que siguem flexibles. Mantenir-nos sempre hidratats també és imprescindible per a la nostra salut.
Un altre aspecte clau per sentir-nos sans, amb energia i amb motivació, és fer un mínim de tres hores d’exercici a la setmana. Existeixen moltíssimes opcions: anar al gimnàs o sortir a córrer; anar a la muntanya a caminar amb els amics o amb la família; jugar a futbol, bàsquet, tenis o qualsevol altre esport, sigui individual o per equips… Fer exercici, a més, suposa importants beneficis per a la nostra salut mental: ens ajuda a sentir-nos millor amb nosaltres mateixos, quelcom que augmenta el nostre benestar; fa que ens sentim més motivats, i ens ajuda a gestionar i reduir l’estrès.
3. Dorm set o vuit hores al dia
Les vacances també fan que, a vegades, modifiquem el nostre horari i les nostres hores de son. No dormir les hores necessàries pot fer que ens costi més tornar a la rutina, ja que reposar és indispensable tant per a la nostra salut física com per al nostre estat anímic. Per tant, dormir entre set i vuit hores diàries ens ajudarà a sentir-nos més productius i motivats, a sentir-nos més sans i a començar el dia amb més energia. A continuació et donem alguns consells per dormir millor i reposar més:
– Procura no utilitzar el telèfon mòbil o cap altre dispositiu abans d’anar a dormir.
– Evita beure cafè a la tarda i a la nit.
– Intenta tenir una rutina. Anar a dormir i aixecar-te sempre a la mateixa hora t’ajudarà a reposar més durant la nit.
– Assegura’t que la temperatura de l’habitació és agradable.
4. Proposa’t nous reptes
De la mateixa manera que quan comença un nou any fem llistes de propòsits i nous reptes, el mes de setembre també és un bon moment per plantejar-nos i proposar-nos objectius nous. Això ens permetrà mantenir-nos motivats i a sentir-nos productius, quelcom que ens ajudarà a tornar a la rutina més fàcilment. A més, nous reptes com apuntar-se a classes per aprendre un nou idioma, iniciar un curs per adquirir alguna nova habilitat, o començar una nova activitat en el teu temps lliure són, també, maneres de distreure’s; les activitats d’oci, a més de ser entretingudes i divertides, i de permetre’t aprendre coses noves, són quelcom necessari en el dia a dia per reposar, distreure’s i desconnectar de la feina.
Cal remarcar, per altra banda, que un altre benefici de començar una nova activitat o adquirir un nou hàbit és que això et permetrà veure la rutina com quelcom nou, diferent del teu dia a dia d’abans. Una altra opció és proposar-te nous reptes professionals, o iniciar nous projectes.
5. Organitza’t la feina i sigues flexible
Per últim, però no menys important: cal que, quan tornis a la rutina, siguis flexible pel que fa als teus propòsits i pel que fa a l’organització de la feina. Dit d’altra manera, quan arriba el moment de reincorporar-se a la feina després de l’estiu, és habitual tenir diverses tasques a realitzar; trobar molts correus a la safata d’entrada, i haver-se de posar al dia de tot el que ha passat mentre estaves de vacances. Tot i això, cal que prioritzis les diferents tasques a realitzar, i que no vulguis treballar més hores de les recomanables per tal de posar-te al dia.
És recomanable tornar a la rutina i anar-te adaptant dia a dia. Per exemple, comença identificant aquelles tasques que són més importants, i no et preocupis si no pots respondre tots els correus el primer dia de feina. A poc a poc, ves-te posant al dia. També pot ser una bona opció començar la jornada laboral fent una llista de les diferents tasques que t’agradaria completar al llarg del dia; això t’ajudarà a organitzar-te bé i a sentir-te més productiu a mesura que vas completant les diferents tasques de la llista. Però, sobretot, recorda: sigues flexible, i si veus que no és possible finalitzar totes les tasques en una sola jornada laboral, no t’amoïnis.
A Assegur sempre procurem donar-te els millors consells per al teu dia a dia, per a la teva salut i el teu benestar. A més, destaquem per oferir-te assegurances que s’adapten a les teves preferències i les teves necessitats. Et convidem a conèixer Assegur, un equip de professionals que estarà encantat d’escoltar-te, aconsellar-te i oferir-te un servei personalitzat.