Skip to content

Suar aprima i 3 mentides més que ens expliquen a l’estiu

Suar aprima i 3 mentides més que ens expliquen a l’estiu

L’estiu està ple de mentides. De creences populars, mites, consells que fan més mal que bé… diga-li com vulguis, però nosaltres ens hem proposat posar punt final a aquesta disbauxa. Comencem, que avui se’ns gira feina.

 

Suar ni aprima ni elimina toxines


Ja pots estar a 40 graus a l’ombra que sempre hi haurà algú que mirarà de consolar-te recordant que la suor és una manera genial d’aprimar-te i eliminar toxines. Aquesta persona, sigui qui sigui, s’equivoca. Ja li pots dir. 

T’ho expliquem:

  • Suar no crema calories: La pèrdua de pes es produeix quan el cos crema més calories de les que consumeix. Això s’aconsegueix a través d’una combinació de factors, com la dieta, el metabolisme basal i l’activitat física. La suor en si mateixa no crema calories addicionals ni contribueix a la crema de greix. Per tant, no caldria dir que suar excessivament en un intent d’aprimar és una estratègia poc efectiva i potencialment perillosa que pot conduir a la deshidratació.
  • I què passa amb les toxines? Bé, la suor està feta principalment d’aigua i sals minerals, com sodi i potassi, i no actua com un mitjà per a eliminar substàncies tòxiques. L’eliminació de toxines és cosa del teu fetge i dels ronyons. Aquests òrgans treballen en conjunt per a filtrar i eliminar substàncies potencialment nocives, i ho fan a través de l’orina i la femta. I si, algunes toxines també es poden eliminar a través de la suor, però la seva quantitat és mínima en comparació amb el paper crucial que exerceixen el teu fetge i els teus ronyons en aquest procés. 

Això si, suar va bé per altres coses igual d’importants, com ara:

  • Regulació de la temperatura corporal: La suor ajuda a mantenir la temperatura corporal en un rang segur durant l’activitat física i en ambients calorosos.
  • Millorar la teva circulació sanguínia.
  • Neteja de la pell: La suor pot eliminar impureses i desbloquejar els porus, la qual cosa pot ajudar a millorar l’aspecte de la pell.

Bé, aclarit això, seguirem parlant de la teva pell.  


Si ja estàs bronzejat no cal crema i d’altres mentides sobre els fotoprotectors solars


Són moltes les mentides que s’escampen al voltant dels fotoprotectors solars. I segur que les has sentit totes: que si ja tens bon color no cal posar crema. Mentida. Que si no cal protecció solar un dia ennuvolat. Mentida. Que és igual el número, tots els fotoprotectors protegeixen igual. Mentida. O, encara pitjor: que els fotoprotectors no caduquen. Tot mentida. 

T’ho resumim:

És igual com estiguis de bronzejat. Sempre et caldrà protecció solar

I sí, és cert que un bronzejat pot proporcionar un cert nivell de protecció contra els raigs UV en comparació amb una pell extremadament pàl·lida. No obstant això, aquesta protecció és mínima i no és suficient per a contrarestar els danys causats per l’exposició contínua al sol sense protecció. La teva pell continua estant en risc de sofrir cremades solars i problemes a llarg termini, com ara l’envelliment prematur de la pell i el càncer de pell.

Els raigs UV aconsegueixen travessar els núvols i aconseguir impactar la superfície de la Terra

De fet, aproximadament el 80% dels raigs UV poden passar a través dels núvols. Traducció: els núvols no són ni un filtre, ni una excusa. A més a més, t’hem de dir que si et trobes en llocs de gran altitud, com és el cas d’Andorra, la radiació UV es torna més intensa. Per què? Doncs perquè com més alçada, menys disminueix l’atmosfera, que actua com a filtre natural. 

Bé, parlem dels números en el protector solar

Com ja saps, epresenten la mesura de quant temps prolonga la protecció contra els raigs ultraviolats B (UVB) en comparació amb la pell sense protecció. És a dir, que per exemple, un protector solar amb FPS 30 significa que pots romandre al sol aproximadament 30 vegades més temps sense cremar-te que si no utilitzessis cap protector solar.


Significa un FPS més alt una protecció total?


Aquí neix la confusió. Si bé un FPS més alt proporciona una major protecció contra les cremades solars causades pels raigs UVB, no necessàriament significa una protecció total o una protecció proporcionalment més alta contra els raigs UVA. De fet, cap protector solar proporciona una protecció del 100%. 

L’estiu passat em va sobrar mig pot de crema solar, aquest any m’estalvio comprar-ne… o no? 

Els fotoprotectors contenen ingredients actius que proporcionen protecció contra els raigs UV. Amb el temps, aquests ingredients poden descompondre’s, tornar-se menys efectius. És a dir, que poden perdre les seves propietats de protecció. Evidentment, la data de caducitat que apareix en l’envàs dels fotoprotectors no és decorativa: indica la durada durant la qual el producte es considera segur i efectiu per al seu ús. És a dir, que si reutilitzes el pot de crema de l’any passat, potser no et protegeix com t’esperes. 


Menjar alls no espanta els mosquits


Ni mosquits ni vampirs: l’all té molts beneficis, però entre les seves qualitats no està la d’espantar. És cert que l’all, quan es consumeix en grans quantitats, emet una olor a mitjançant la suor i la pell que podria ser desagradable per als mosquits. Com també ho és que l’all ha estat valorat històricament per les seves propietats medicinals i repel·lents. 

Tot i això, no hi ha evidència científica sòlida que sostingu que menjar all repel·leix de manera efectiva als mosquits. 

Aquí has de tenir en compte que, a més de l’all, hi ha d’altres factors com la dieta i la genètica que poden influir en l’olor de la suor i la pell d’una persona, i això si que afecta en l’atracció o repulsió dels mosquits.

Si vols gaudir d’un estiu lliure de mosquits, el que has de fer és llegir bé aquest article

Un refresc ben fred treu la sed

Això té categoria de dilema mundial. D’entrada ja et diem que és fals: els refrescos ensucrats no hidraten. I per què no? Per tres raons:

  • Alt contingut de sucre: Els refrescos ensucrats contenen quantitats excessives de sucre, la qual cosa pot tenir un efecte negatiu en la hidratació. L’excés de sucre en el cos pot augmentar la set i portar a un major consum de líquids, la qual cosa contraresta el propòsit d’hidratació.
  • Estimulants i cafeïna: Alguns refrescos ensucrats contenen cafeïna i altres estimulants que poden tenir un efecte diürètic, cosa que significa que poden augmentar la producció d’orina i, en última instància, conduir a la deshidratació.
  • Calories buides: Els refrescos ensucrats proporcionen calories buides, és a dir, calories que no ofereixen cap valor nutricional. El consum excessiu d’aquestes begudes pot portar a un desequilibri en la ingesta calòrica i afectar negativament la salut en general.

L’aigua continua sent la millor opció per a mantenir-se hidratat de manera efectiva. És una opció sense calories, sense sucre i essencial per a mantenir el funcionament adequat del cos. 

Però, entenem que vols alguna cosa amb sabor. Has provat d’afegir rodanxes de fruites o herbes fresques a l’aigua per a donar-li un toc de sabor natural sense agregar calories o sucres addicionals? El clàssic refrescant de l’estiu és el cogombre. Tasta’l i explica’ns!

Avui hem repassat un bon grapat de mentides estacionals, però ens hem deixat unes quantes al calaix. Estigues atent a les nostres xarxes per no perdre’t la segona part!

 

Otros artículos que te pueden interesar