D’Andorra no tenim dades, però cada veí d’Espanya llença 28 kg de menjar l’any. Els càlculs es fan ràpidament i la dada gela la sang: 1,2 tones d’aliments acaben, any rere any, a les escombraries. La nostra relació amb els queviures pot i ha de millorar. Començant pel reaprofitament de les sobres.
Avui ens hem proposat aportar el nostre granet de sorra perquè no només reescalfis les restes del tupper: volem que transformis els teus romanents en plats diferents, especials i ben bons.
Mandonguilles d’arròs: tot un espectacle
Les mandonguilles d’arròs són una recepta d’aprofitament estel·lar, que es pot fer utilitzant arròs cuit, amb verdures o sense, que hagi sobrat. Has de saber que els experts aconsellen guardar el arròs a la nevera en menys de dues hores després de cuinar-lo i, un cop fred, per evitar riscos d’intoxicació per una bactèria anomenada Bacillus cereus. També és recomanable no menjar-lo si ja ha passat més de 24 hores a la nevera. Dit això, neteja’t bé les mans que comencem a cuinar:
- 2 tasses de sobres d’arròs
- 1 ou
- 1/2 tassa de formatge ratllat
- 1/4 tassa de pa ratllat (si tens sobres de pa, pots picar-lo a una processadora)
- 1/4 tassa de ceba picada
- 2 grans d’all picats
- 1 culleradeta de fonoll
- 1 culleradeta de pebre
- Sal al gust
- Oli d’oliva per a la cocció
Fer mandonguilles no té cap misteri, com de seguida veuràs:
- En un bol gran, barreja l’arròs cuit amb l’ou batut fins que quedi ben integrat.
- Afegeix el formatge ratllat, el pa ratllat, la ceba picada, l’all picat, el fonoll (si et ve de gust), el pebre i la sal. Barreja bé fins que tots els ingredients estiguin ben combinats.
- Amb les mans, forma petites boles amb la mescla i disposa-les en una safata.
- Escalfa una paella amb oli d’oliva a foc mitjà.
- Quan l’oli estigui calent, afegeix les mandonguilles a la paella i fes-les rodar suaument perquè coguin uniformement i agafin aquell color daurat que obre l’apetit.
- Quan les mandonguilles estiguin ben daurades i cuites per dins, retira-les de la paella i deixa-les reposar sobre paper absorbent per eliminar l’excés d’oli.
Aquesta és només una idea, i pots ajustar els ingredients segons el teu gust personal. I, és clar, pots cuinar-les a la teva fregidora d’aire. 190 graus 15 o 20 minuts, depenent de la potència. I, si ens acceptes un consell, fes-te un bon allioli per acompanyar-les!
Ajo mulero: la truita vegana
T’ha sobrat pa, i s’ha quedat una mica massa dur? En comptes de llençar-ho pots fer ajo mulero, la cosina germana de la truita de patates. I ja t’avancem que és una recepta vegana: aquesta truita ni necessita ni porta ous. Som-hi, no?
Necessites:
- 1 cap d’all morat
- 1 tira de pebre vermell
- 4-5 patates mitjanes, pelades i tallades a rodanxes
- 1 ceba gran, tallada a juliana
- 1 branca de romaní fresc, si en tens
- Oli d’oliva
- Sal i pebre al gust
- I amb uns 150/180 grams de pa dur ja tirem
Pas a pas:
- El primer és desfer el pa dur en trossos petits fins a obtenir miques d’uns 3 o 4 cm aproximadament. Ni molt grans ni massa petites.
- Barreja el pa amb les rodanxes de patata i la ceba tallada.
- Escalfa una paella amb un raig generós d’oli d’oliva. Apunta aquest truc: quan facis truita –o ajo mulero, és clar–, tira a la paella una tira de pebre vermell. Quan estigui cuinat, l’oli estarà calent i tindrà un gust especial que li donarà al teu plat un toc ben diferent.
- Salteja la teva barreja fins que els ingredients estiguin coberts d’oli i comencin a agafar bon color.
- Afegeix les làmines d’all i el romaní a la paella, i remena bé. Si t’agrada i en tens, pots afegir també una mica de pimentó.
- Redueix la temperatura a foc mitjà-baix i cou la barreja a foc lent fins que les patates estiguin toves.
- Dona-li la volta quan la vegis quallada, com si fos una truita, i acaba de cuinar per l’altra banda.
I ja la tenim. Bon profit!
Pastís de torró, fàcil i sense forn
Encara guardes aquells paquets de torró a mig terminar al safareig? No t’enganyis: fins d’aquí a 11 mesos ni te’ls miraràs… i segurament acabarà on no ha d’acabar. Per evitar-ho, et portem aquesta recepta, apta només per als més llaminers.
Per fer la base:
- 100 grams de galetes
- 40 grams de mantega
Per fer el pastís:
- 150 ml de llet
- 1 sobre de gelatina neutra
- 200 grams de torrò
- 280 ml de nata líquida
Per la cobertura:
- 1 Taronja
- 1 grapat d’ametlles torrades
- I, si en tens, o et ve de gust, 1 fruita de la passió
No t’espantis, que aquest pastís és fàcil:
- Tritura les galetes. Pots fer-ho mitjançant una picadora o col·locant-les en una bossa de plàstic i utilitzant un corró.
- Fon la mantega i barreja-la amb les galetes triturades fins a aconseguir una massa homogènia.
- Pressiona la barreja de galetes a la base d’un motlle desmuntable. Deixa-ho reposar a la nevera mentre prepares la resta.
Ara atacarem aquest torró:
- Escalfa la llet en una cassola fins que estigui a punt de bullir. Retira-la del foc.
- Afegeix el sobre de gelatina a la llet escalfada i barreja bé fins que es dissolgui completament. Deixa-ho refredar durant uns minuts.
- Tritura el torró i deixa’l a un bol.
- Ara si, afegeix el torró a la barreja de gelatina i llet. Barreja fins que tot estigui ben combinat.
- Amb moviments suaus, incorpora la nata líquida batuda, i aboca la barreja sobre la base de galetes preparada.
Deixa refredar a la nevera durant 6 hores. Decora amb ratlladura de taronja i ametlles picades (i, si en tens, petits trossets de fruita de la passió, que li donaran un toc refrescant i molt exòtic). A gaudir!
Aquestes són tres receptes d’aprofitament perfectes per no llençar menjar. Estigues atent a les nostres xarxes: durant les pròximes setmanes publicarem un bon grapat més!
Bon profit, xefs!