El trinxat és un clàssic de la tardor a Andorra. Un plat tradicional originari de la comarca de la Garrotxa que combina amb èxit patates i col, enriquint-les amb carn de porc. Vols fer-lo a casa? En aquest article, explorarem els secrets per preparar un bon trinxat, com conservar-lo, durant quant de temps i alguns consells per evitar problemes digestius.
Quina carn porta el trinxat?
Aquest plat tradicional va nèixer com una manera de reutilitzar les restes de carn i vegetals, convertint-se en una opció reconfortant per a les famílies. La seva preparació senzillament combina patates i col, amb la carn que es vulgui afegir, creant un àpat nutritiu i saborós.
Tradicionalment, el trinxat es prepara amb carn de porc, com ara botifarra o panxeta, que afegeix un toc de sabor profund i salat al plat. Però també pots utilitzar altres tipus de carn com la carn de vedella o de xai, segons el que us agradi a casa. La clau de l’encert és que la carn estigui ben cuita i es pugui barrejar de manera homogènia amb les patates i la col. Dit això, comencem.
Recepta de trinxat
Per preparar un bon trinxat, necessitaràs:
- 500 g de patates
- 500 g de col
- 200 g de botifarra (o altra carn al teu gust)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
- Pela les patates i talla-les en daus. Cou-les en aigua amb sal fins que estiguin tendres. No hi ha res pitjor que trobar trossos de patata crua en mig d’un trinxat, estaràs d’acord.
- Mentrestant, renta i talla la col en tires fines. Cou-la en aigua bullent durant uns 10 minuts.
- En una paella gran, escalfa l’oli d’oliva i afegeix la carn tallada a trossos petits. Cuina fins que estigui ben daurada. Ara començarà a fer olor de trinxat.
- Escorre les patates i la col i barreja-les amb la carn. Tritura lleugerament amb una forquilla per obtenir una textura lleugera i esponjosa.
- Rectifica de sal i pebre al gust, i serveix calent.
Ara que tens la recepta tradicional, donem una ullada a les seves variacions.
Què pots afegir al trinxat per fer-lo una mica diferent?
-
- Afegeix uns trossos de chistorra.
-
- Compra butifarra negra, un embotit típic català fet de sang de porc i espècies. Li donarà un sabor profund i afumat al plat.
-
- Barreja bolets saltats (com els rovellons o els ceps) amb el trinxat. Els bolets aporten un sabor umami i una textura molt especial.
-
- Afegeix trossos de poma i nous si vols tastar una versió més dolça i cruixent.
Quan de temps aguanta el trinxat a la nevera
El trinxat es conserva bé a la nevera durant uns 3-4 dies. És important que el guardis en un recipient hermètic per evitar que es deshidratin o que absorbexin olors d’altres aliments. Si desitges congelar-lo, fes-ho en porcions petites per facilitar la descongelació. Si el deixes a -18ºC pot aguantar entre 3 i 6 mesos.
Tens mal de panxa després de menjar trinxat? Vigila amb això!
Si sols tenir cert malestar digestiu després de menjar trinxat, podria ser degut a la combinació de patates i carn greixosa. Assegura’t de cuinar bé les patates i la carn, i evita afegir greixos addicionals que podrien sobrecarregar l’estómac. Ja saps que és recomanable menjar amb moderació, i, sobre tot, evitar altres aliments greixosos en el mateix àpat.