L’aigua embotellada s’ha convertit en un producte de consum habitual. No només per la seva comoditat, sinó també per la percepció que és més segura o de millor qualitat que l’aigua de l’aixeta. Però, és realment així? Deixant de banda la seva conveniència, hauríem de pensar en el seu impacte ambiental i els seus efectes en la salut. Et donarem quatre dades abans de continuar:
- El 2019, es van produir aproximadament 500 mil milions de botelles de plàstic a nivell mundial.
- La indústria de l’aigua embotellada representa aproximadament el 20% de tota la producció de plàstic d’un sol ús.
- A Europa, només un 30% d’aquestes botelles són reciclades de manera efectiva.
- El 93% de les ampolles d’aigua embotellada analitzades per aquest estudi contenien microplàstics.
La majoria de les ampolles són de plàstic, un material que no és biodegradable i que genera grans quantitats de residus. I sí, és cert que algunes empreses utilitzen ampolles reciclables o elaborades amb plàstics alternatius, però hem de pensar que el procés de fabricació, transport i distribució de l’aigua embotellada també implica emissions de CO2. Això fa que sigui molt menys sostenible que l’aigua de l’aixeta.
Es pot beure l’aigua de l’aixeta a Andorra?
A Andorra tenim el Reglament relatiu als criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua destinada al consum humà, que pots consultar aquí. Aquest text segueix fil per randa les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), així com els darrers coneixements tècnics i científics.
A Andorra, l’aigua de l’aixeta és potable i compleix tots els estàndards de qualitat establerts per la legislació nacional i internacional.
Qui no hauria de beure aigua de l’aixeta?
No tothom pot beure aigua de l’aixeta, i una de les raons és el seu perfil mineral: hi ha persones que han de controlar la ingesta de minerals específics (perquè tenen problemes renals, hipertensió o malalties cardiovasculars, i poden necessitar limitar uns certs minerals com el sodi o el potassi… o pacients amb malalties com l’osteoporosi poden necessitar augmentar la seva ingesta de calci i vitamina D).
Quan comprem aigua per beure, tenim dues opcions:
1. Aigua mineral natural: Conté minerals dissolts que provenen de fonts subterrànies. Aquests minerals poden incloure calci, magnesi, sodi, bicarbonat i sulfats. La concentració d’aquests minerals pot variar.
2.Aigua de manantial: Similar a l’aigua mineral, però pot tenir una menor concentració de minerals. Prové de fonts subterrànies i pot ser embotellada directament.
Però, de quins minerals estem parlant?
- Calci: Fonamental per a la salut òssia. L’aigua mineral amb calci pot ser beneficiosa per prevenir deficiències, però en excés pot contribuir a la formació de càlculs renals.
- Magnesi: Important per a la funció muscular i nerviosa. Una ingesta adequada ajuda a mantenir la salut general.
- Sodi: Necessari per a l’equilibri de fluids, però un excés pot ser perjudicial, especialment per a persones amb hipertensió o problemes renals.
- Potassi: Regula l’equilibri de fluids i la funció cardíaca. És important mantenir un nivell adequat, però nivells molt alts poden ser problemàtics per a persones amb problemes renals.
- Bicarbonat: Ajuda a neutralitzar l’acidesa al cos i pot ser beneficiós per a la salut digestiva i renal.
Quina és la millor aigua per una persona sana?
Per a la majoria de les persones sanes, l’aigua potable de qualitat adequada és suficient. Les recomanacions de l’OMS i altres agències de salut ens suggereixen:
- Escollir aigua amb una quantitat equilibrada de minerals. L’excés de certs minerals, com el sodi, pot tenir efectes negatius, mentre que una deficiència de minerals pot ser problemàtica a llarg termini.
- Si preferim aigua mineral, optar per una amb baix a moderat contingut de minerals i evitar concentracions extremadament altes de sodi o calci.
- Assegurar-se de mantenir una adequada hidratació i equilibrar el consum d’aigua amb una dieta variada per obtenir els nutrients necessaris.
I, com sempre diem, si no ho tens clar què és millor per a tu, consulta un especialista de la salut. No et quedis mai amb el dubte!