El 40% dels espanyols no llegeix mai. A França, però, les dades són una mica millors: el 86% de les persones es declaren lectors esporàdics. Els resultats són diferents, però la tendència global és positiva: cada cop llegim més. Segurament, a Andorra també, tot i que no tinguem dades que ho demostrin.
Sembla mentida que en un món on les distraccions són cada cop més temptadores i addictives, insistim a retrobar-nos amb nosaltres mateixos entre les pàgines d’un llibre. La lectura ens ofereix una oportunitat única per escapar del soroll constant del món modern i connectar-nos amb altres realitats. A banda d’aquests beneficis emocionals, has de saber que llegir té un impacte tangible en la teva ment. Des de millorar la concentració i l’atenció fins a augmentar l’empatia i la comprensió emocional, passant per estimular la creativitat i el pensament crític.
Parlem-ne!
Llegir enforteix el cervell?
Quan llegeixes, no sols processes paraules i idees, sinó que també estàs exercitant regions del cervell com ara el còrtex occipital –que és la responsable del processament visual– i el còrtex temporal, que està implicat en la comprensió del llenguatge. Si ho fas de forma regular, aconseguiràs augmentar la connectivitat funcional del cervell.
Això que vol dir? Que la lectura regular no sols activa regions específiques del cervell, sinó que també millora la coordinació i l’eficiència de la comunicació entre aquestes regions. En altres paraules, com més llegim, més eficients ens tornem a processar i comprendre la informació escrita, ja que el nostre cervell s’adapta i optimitza les seves xarxes neuronals per a aquesta tasca específica.
Això podem dir que ens fa més intel·ligents, però encara hi ha més beneficis:
- Tindràs més capacitat de concentració
- Podràs entendre informació complexa més àgilment.
- I una major resistència als efectes negatius de l’envelliment en el cervell (com ara la reducció del seu volum, el deteriorament de la memòria, la disminució de la velocitat de processament o una major vulnerabilitat a les malalties neurodegeneratives).
Però llegir regularment no només va bé enfortir el cervell. La lectura és una eina de creixement personal i desenvolupament emocional. T’ho expliquem.
Llegir va bé per superar l’estrès?
A ningú se li escapa que sovint llegim per fugir del món que ens envolta: per trobar el nostre moment de pau i tranquil·litat. Per explorar universos diferents, ampliar horitzons i enriquir les nostres vides. Això que fem té una repercussió directa en la nostra salut mental, i potser va més enllà del que et penses.
- Llegir redueix l’estrès: Submergir-se en un bon llibre pot ser una forma efectiva d’escapar de l’estrès i les preocupacions diàries. La lectura ens transporta a mons imaginaris i ens permet desconnectar temporalment de les nostres pròpies realitats, la qual cosa pot ajudar a reduir els nivells de cortisol i promoure la relaxació.
- Llegir millora l’empatia: La lectura de ficció, en particular, ens permet posar-se en la pell dels personatges i experimentar el món des dels seus punts de vista. Aquesta capacitat d’empatitzar amb els altres i comprendre les seves emocions i motivacions pot enfortir les nostres habilitats socials i millorar les nostres relacions interpersonals.
- Llegir desenvolupa de la resiliència: Els llibres sovint exploren temes d’adversitat, superació i creixement personal, la qual cosa pot inspirar-nos i motivar-nos a enfrontar els nostres propis desafiaments amb determinació i resiliència. En veure als personatges enfrontar-se a obstacles i aprendre de les seves experiències, podem trobar la fortalesa i l’esperança que sovint no tenim nosaltres.
- Llegir augmenta l’autoestima: La lectura pot brindar-nos una sensació d’assoliment i satisfacció personal. Ningú pot negar que quan acabem un llibre ens sentim complets (sovint buits), i realitzats. especialment, quan acabem un llibre que ens ha desafiat o inspirat. I això pot contribuir positivament a la nostra autoestima i autoconfiança.
- Llegir pot reduir la depressió i l’ansietat: llegir és una fuita per a moltes persones. Una distracció saludable que ens ajuda a gestionar emocions i millorar el nostre benestar. Ho sentim així, però la ciència ho confirma: Existeixen evidències que suggereixen que la lectura regular pot estar associada amb una reducció en els símptomes de depressió i ansietat.
Llegir, diuen els experts, es pot arribar a considerar com una mena de meditació, ja que per fer-ho cal estar plenament concentrat i no admet cap mena de distracció.
Quant de temps al dia he de llegir per notar els beneficis de la lectura?
Les recomanacions ballen, però ho fan sempre entorn els 20 minuts al dia. Aquests és el mínim de temps diari que hauríem de passar entre les pàgines d’un llibre. Ara bé: Depenent del temps que hi dediquis, podem classificar els lectors en 5 categories.
- Lector esporàdic: Potser llegeixen un parell de cops per setmana o en moments d’oci.
- Lector moderat: De 15 a 30 minuts al dia.
Aquests lectors dediquen un temps regular a la lectura, prou per a submergir-se en un capítol o dos d’un llibre o per a gaudir d’alguns articles en línia.
- Lector regular: De 30 minuts a 1 hora al dia.
Aquests lectors tenen una pràctica constant de lectura i solen dedicar un temps significatiu a aquesta activitat, sigui per plaer, aprenentatge o necessitat.
- Lector àvid: D’1 a 2 hores al dia.
Aquests lectors tenen una passió per la lectura i dediquen una part substancial del seu temps lliure a aquesta activitat. Poden llegir diversos llibres al mes i gaudeixen explorant una àmplia varietat de gèneres i temes.
- Lector devot: Més de 2 hores al dia.
Aquesta categoria inclou els lectors apassionats que dediquen una quantitat considerable de temps cada dia a la lectura. Per a ells, la lectura és més que un passatemps; és una part essencial de la seva vida diària i un mitjà per a expandir la seva ment i la seva comprensió del món.
En un món cada cop més caòtic, trobar el temps (i la calma) per llegir és sovint un repte. Però, com has pogut veure avui, val la pena dedicar-hi ni que siguin vint minuts al dia. I, si no saps per on començar, et deixem amb una selecció de llibres d’autors i autores andorranes que de segur t’atraparan.