Encara que ho associem a la tristesa o l’alegria, plorar té una funció essencial: protegir i lubricar els nostres ulls. Però què passa quan les llàgrimes, en lloc de ser transparents, contenen restes de sang? D’aquest fenomen se’n diu hemolacria, i tot i que és poc freqüent, no és inexistent. Tot i que veure llàgrimes amb sang pot ser alarmant, no sempre és un símptoma greu.
Abans d’imaginar el pitjor, val la pena que coneguis les possibles causes:
Principals causes de la hemolacria
• Algunes infeccions com la conjuntivitis, els orçols o la blefaritis poden irritar els vasos sanguinis dels ulls, i fer que es trenquin amb facilitat.
• Un cop, una esgarrapada o fins i tot fregar-se els ulls amb massa força pot fer que es trenquin petits capil·lars.
• L’ús excessiu de lents de contacte, estar exposat a fum o a productes químics també poden tenir aquest efecte.
• Algunes malalties, com l’hemofília o certes condicions genètiques, dificulten la coagulació de la sang, fent que qualsevol petita lesió provoqui sagnat, inclosos els conductes lacrimals.
• Quan la pressió sanguínia és massa alta, els vasos sanguinis es tornen més fràgils i poden trencar-se amb més facilitat, inclosos els de la zona ocular.
• És molt poc freqüent, però alguns tumors poden pressionar els conductes lacrimals i provocar petites hemorràgies. En aquests casos, solen aparèixer altres símptomes com dolor, inflor o canvis en la visió.
Plorar sang: quan cal preocupar-se?
Com et dèiem al principi, tot i que veure sang a les llàgrimes pot ser impressionant, no sempre és motiu d’alarma. De tota manera, caldria que visitèsiss un metge especialista si:
- La hemolacria es repeteix amb freqüència.
- Va acompanyada de dolor, visió borrosa o inflamació.
- Tens antecedents de malalties de coagulació o hipertensió.
- Notes altres símptomes com mal de cap intens o febre.
L’oftalmòleg pot realitzar una exploració per descartar infeccions, traumatismes o problemes més greus i, si cal, fer proves complementàries per trobar-ne la causa exacta.
Tractament de la hemolacria
El tractament dependrà de la diagnosi, i sempre ha d’anar acompanyat d’un especialista. Però, perquè et facis una idea: En casos lleus, simplement has de deixar descansar els ulls i utilitzar llàgrimes artificials pot ser suficient. Quan hi ha infeccions, el metge pot prescriure col·liris antibiòtics o antiinflamatoris.
Si el problema és més profund (com un trastorn de coagulació o un problema de tensió arterial), caldrà tractar la condició de base per evitar que torni a aparèixer.
Protegir els teus ulls és més fàcil del que sembla:
Ens acomiadem amb un grapat de consells pràctics i fàcils de seguir:
- Evita fregar-te els ulls amb força, sobretot si tens sequedat ocular. A Andorra l’ambient sovint és sec (especialment a les parròquies altes): un bon humidificador pot ajudar a alleujar la sensació de sequedat i cuidar la teva vista.
- Beu més aigua i fes servir llàgrimes artificials si tens els ulls eixuts.
- Redueix l’exposició a fums i als productes químics.
- Fes revisions oculars regulars, especialment si tens antecedents de malalties oculars o de coagulació.
Fes-nos cas: Cuida els teus ulls i no deixis passar cap símptoma sospitós. Un bon diagnòstic a temps pot marcar la diferència en la teva salut.