Skip to content

Guia ràpida per fer bons embolcalls sostenibles

Guia ràpida per fer bons embolcalls sostenibles

Cadascú de nosaltres genera al voltant de 2 quilos de residus al dia durant les festes de Nadal. Això, si ho multipliquem pels 77.354 habitants que té Andorra, ens dona un total de 154.708 kg d’escombraries al dia. Si et resulta difícil de creure, imagina com és de difícil gestionar aquests residus i la petjada que deixen en el nostre entorn. Qualsevol esforç que facis per reduir aquesta xifra tindrà un impacte positiu en el planeta, així que ens hem proposat ajudar-te, donar-te idees fàcils de seguir.

 

Com reduir els residus que generem al Nadal 


Segurament, quan penses en què és el que més tires a la paperera durant les festes et vindran al cap dos elements: les bosses i el paper de regal. Hi ha qui els guarda per reutilitzar-los l’any vinent, però, no ens enganyem: la majoria del paper que embolica els teus regals acaba a les escombraries. Usar i llençar. 

 

Pel que fa a les bosses, la solució és fàcil i afortunadament està cada vegada més estesa: les bosses de roba o tote-bagsn l’alternativa perfecta a les bosses de plàstic per transportar regals. Però quan es tracta del paper, l’alternativa sostenible no ha calat tant. Si bé és cert que molta gent opta per utilitzar paper reciclat per a embolicar els seus regals, també ho és que aquest no deixa de ser una opció d’un sol ús. Acabarà a la paperera, i podem fer-ho millor. Et direm com, i a més, augmentant l’impacte del teu regal.  

 

Com fer un bon embolcall sense perdre impacte  

 

Tens dos aliats: la naturalesa i la teva creativitat. La llista de materials més sostenibles que pots utilitzar per a embolicar els teus regals és llarga, però resumint: 

 

  • Capses de cartó o de fusta 
  • Paper de diari o revistes  
  • Teles o mocadors 
  • Borses de cotó 
  • Cordons, llanes o cordes 
  • Elements naturals: fruita, flors, branquetes, fulles 
  • Pots de vidre 

 

Pots reutilitzar alguns d’aquests elements que tinguis per casa, o convertir l’embolcall en part del regal, com pot ser el cas de les bosses de cotó. Som conscients del que estàs pensant: no tothom té la imaginació o la mà per obtenir resultats de revista quan embolica els seus regals. 

 

Furoshiki: l’art japonès que no és tan difícil com sembla 


És possible que sigui la primera vegada que sents això de Furoshiki, però estem segurs que en més d’una ocasió has vist algun regal embolicat amb aquesta curiosa tècnica japonesa. El terme significa literalment cerimònia de bany, i entenem perfectament que t’hagis perdut. Què té a veure això amb embolicar regals? Perquè segons sembla, els senyors feudals japonesos, quan se’ls convidava al balneari, embolicaven la seva roba en teles estampades amb el segell de la seva família. Aquesta era la manera més còmoda de transportar-la protegida fins al balneari. Una vegada aquí, col·locaven la tela a terra, la desembolicaven i recuperaven els objectes de l’interior.  


Amb els anys, aquesta tradició s’ha convertit en l’art mil·lenari d’embolicar objectes, i també és el nom que rep el mocador que els japonesos utilitzen des del segle XIII per a això. I saps què és el millor del Furoshiki? Que si la tela és de bona qualitat, es podrà reutilitzar durant anys, evitant així generar residus. No et sembla una idea fenomenal? 

 

Dit això, i com aquestes coses és millor veure-les que llegir-les, et deixarem amb aquest vídeo de Marie Kondo perquè puguis veure com és de senzill embolicar un objecte, com per exemple, un llibre.


Méscil, ràpid, sostenible i original impossible. Existeixen desenes de nusos i plecs que pots fer per a obtenir resultats diferents en funció de l’objecte que vulguis embolicar. Et recomanem cercar a Google l’objecte que vols embolicar seguit del terme Furoshiki, abans que perdis la tarda fent nusos sense cap mena de sentit. És fàcil, però no evident. 

 

Com tancar els teus regals sense utilitzar cinta adhesiva 

 

La cinta adhesiva de tota la vida no només no és reciclable, sinó que en tractar-se d’un plàstic tou, sovint és difícil de reciclar. Com tots sabem, el paper i el plàstic no es poden sotmetre al mateix procés de reciclatge, d’aquí ve que vagin en contenidors diferents. Així que quan tots dos materials viatgen enganxats comencen els problemes.  

 

Quines alternatives tenim?  

  • Utilitzar cintes adhesives de paper kraft 
  • Cordes, llanes i tires de tela 
  • Pinces de fusta o clips de metall reutilitzables 
  • Precintar els teus regals utilitzant segells de cera (la qual cosa t’obre un món de possibilitats, que van des de crear el teu propi segell, fins a dissenyar segells especials per a cadascun dels membres de la teva família). 

L’important ara no és quins materials triïs per embolicar els teus regals aquest Nadal: l’important és que, a part del criteri estètic, apliquis l’ecològic. I això no només és vàlid per les festes de Nadal. És necessari, com ja saps, els 365 dies de l’any. 

 

Otros artículos que te pueden interesar