Skip to content

Et fa mal la mà quan agafes el telèfon mòbil? Això t’interessa

Et fa mal la mà quan agafes el telèfon mòbil? Això t’interessa

La compressió del nervi mitjà: signes que no has de passar per alt


El túnel carpià és un espai estret situat al teu canell, format per ossos i lligaments. Per aquest túnel passa el nervi mitjà, que controla la sensació i el moviment de gran part de la mà. Quan aquest túnel s’estreny o es pressiona, pot comprimir el nervi, provocant el que es coneix com a síndrome del túnel carpià. I sí, fa molt, molt mal.

Per què es comprimeix el túnel carpià? 


Això pot passar per molts motius: L’ús repetitiu de la mà, lesions, inflamació dels tendons o fins i tot condicions mèdiques com la diabetis o l’artritis. Les persones que fan tasques que impliquen moviments repetitius del canell, com ara teclejar, treballar amb eines o tocar instruments musicals, tenen un risc més elevat de desenvolupar aquest problema.

Símptomes del túnel carpià: quins són i com apareixen

Els símptomes de la síndrome del túnel carpià solen aparèixer gradualment i poden variar en intensitat. Fixa’t:

  • Els primers senyals es presenten sovint a la nit, o després d’activitats que involucren el canell. Tot pot començar sentint entumiment o formigueig als dits, especialment al polze, però també a l’índex, i part de l’anular. És com si els dits s’adormissin sense cap motiu aparent.
  • El dolor pot irradiar-se des del canell fins a l’avantbraç, fent que activitats simples com sostenir el teu telèfon o llegir un llibre et comencin a fer una mica de mal.
  • A mesura que la cosa empitjora, pots començar a notar que tens debilitat a la mà. Quan això passa, es fa més difícil agafar objectes pesats o fer tasques que requereixen precisió, com escriure o botonar-se una camisa.
  • En els casos més greus, pots perdre la capacitat de sentir textures o temperatures.

Com prevenir la síndrome del túnel carpià

La síndrome del túnel carpià no és cap broma. Abans t’hem enumerat per sobre les seves causes. Aprofundim una mica més:

  • Hi ha qui té un túnel carpià més estret de manera natural, cosa que augmenta el risc de compressió del nervi. L’anatomia juga un paper important.
  • Les activitats que impliquen la flexió repetitiva del canell poden provocar inflamació dels tendons i augmentar la pressió al túnel carpià.
  • Malalties com la diabetis, l’artritis reumatoide o l’hipotiroïdisme (enllaç article tensió) poden contribuir al desenvolupament del túnel carpià.
  • I, per descomptat, els canvis hormonals durant l’embaràs o la menopausa poden causar retenció de líquids, augmentant la pressió al túnel carpià. 

Et donem claus per prevenir-lo: 

El teu equip de treball ha d’estar està configurat correctament. Això inclou utilitzar un teclat i un ratolí ergonòmics, així com ajustar l’alçada de la cadira i la posició del monitor per reduir la tensió en els canells.

La prevenció passa per l’ergonomia i la bona postura, però també per fer exercicis d’estirament i enfortiment del canell i la mà per mantenir la flexibilitat i la força muscular.

També està bé que facis pauses regulars per descansar i estirar les mans durant la jornada laboral, especialment si passes moltes hores davant d’un ordinador. Uns minuts d’estiraments cada hora poden ajudar a alleujar la tensió i prevenir problemes.

I, si fa dies que tens símptomes de túnel carpià, consulta amb un professional de la salut per obtenir un diagnòstic i un pla de tractament adequat. La prevenció és clau per mantenir una bona salut, no ho deixis passar!

Otros artículos que te pueden interesar