Et donarem una gran notícia: queden menys de 30 dies perquè comenci l’estiu a Andorra. Capbussades a rius i llacs, vespres de relax a la piscina, escapades a platges properes… si et concentres és possible que fins i tot ja puguis olorar a after sun. Renunciar a refrescar-se és impensable quan arriba la xafogor a les nostres valls. De fet, l’únic argument capaç de frenar un imminent bany és l’etern arxienemic de l’estiu: el tall de digestió.
Però el tall de digestió no era mentida al final? Cal esperar abans dues hores par banyar-se? Pot donar-me un tall de digestió per un altre motiu? Què haig de fer si em dona un? T’ho expliquem tot. Anem punt per punt.
La digestió no es talla, el que passa realment és això
Ficar-te de cop a l’aigua freda després d’un menjar pesat pot desencadenar una síncope per hidrocució. O, cosa que és el mateix, un xoc termo diferencial, un xoc tèrmic, per a entendre’ns. És a dir, que no és un problema digestiu, és un problema circulatori, i la culpa no és del menjar en si, sinó de la temperatura. (Enllaç font) De fet, el tall de digestió pot donar-te igual si et banyes després de treballar o de fer esport durant hores al sol.
El que passa aquí és que associem aquest tipus de successos a l’estiu, perquè el contrast tèrmic és més gran, i sol donar-se quan et fiques a l’aigua després d’haver dinat. I això, tots coincidirem, és típic de l’estiu.
Què li passa al teu cos quan tens una síncope per hidrocució
Quan una persona se submergeix en aigua freda, especialment si és de manera sobtada, el contacte de l’aigua amb la pell i les terminacions nervioses pot desencadenar una resposta reflecteix coneguda com a reflex d’immersió.
Aquest reflex provoca una disminució de la freqüència cardíaca i una dilatació dels vasos sanguinis perifèrics, la qual cosa pot portar a una disminució del flux sanguini al cervell. Sona perillós perquè ho és. Veiem quins símptomes pots tenir quan el teu cos reacciona d’aquesta manera.
Sis símptomes freqüents del tall de digestió
És important que tinguis en compte que aquests símptomes poden tenir diverses causes i no necessàriament estan relacionats amb la digestió o amb el canvi de temperatura. Si experimentes algun d’aquests símptomes, és recomanable que busquis atenció mèdica per a una avaluació adequada i un diagnòstic precís:
- Mareig o vertigen: Sensació de desequilibri o que l’entorn està girant.
- Nàusees: Malestar en l’estómac que pot anar acompanyat de la sensació de necessitat de vomitar.
- Malestar abdominal: Dolor o sensació de pesadesa en l’abdomen.
- Pal·lidesa: La pell pot tornar-se pàl·lida a causa de la disminució del flux sanguini a la superfície de la pell.
- Sudoració excessiva: pot ocórrer sobtadament.
- Dificultat per a respirar.
Si el tall de digestió no és greu, els símptomes haurien de desaparèixer en un parell d’hores.
No facis això MAI si t’està donant un tall de digestió
Tot i que alguns d’aquests consells poden semblar-te evidents, està bé que els tinguis en compte per a evitar que un possible tall de digestió empitjori. T’ho expliquem:
- No ficar-te bruscament a l’aigua freda: Si has estat exposat al sol i sents símptomes relacionats amb un tall de digestió, evitar submergir-te novament: això pot empitjorar els símptomes i augmentar el risc de complicacions.
- No romandre en una posició horitzontal: És preferible no ficar-se al llit immediatament després de sentir els símptomes, ja que això pot dificultar la circulació sanguínia i agreujar els marejos i les nàusees. És millor mantenir-se en una posició asseguda o semi-inclinada per a facilitar el flux sanguini.
- No fer esforços físics intensos: Això pot augmentar la pressió sobre el sistema cardiovascular i empitjorar els símptomes. Descansa i permet que el teu cos es recuperi.
- No auto medicar-te sense consultar a un professional de la salut: Evita automedicar-te sense consultar a un metge o professional de la salut, ja que els símptomes poden tenir diverses causes i requerir un tractament específic. El teu metge podrà avaluar adequadament la teva condició i recomanar-te l’enfocament adequat.
- No ignorar els símptomes persistents o greus: Si els símptomes persisteixen, empitjoren o es presenten de manera greu, és important buscar atenció mèdica immediatament. Un professional de la salut podrà realitzar una avaluació completa i determinar la causa subjacent dels símptomes.
Dubtes i mites sobre el tall de digestió: cal esperar dues hores?
Dues hores poden ser eternes quan el sol estreny i les ganes de refrescar-nos ens empenyen a l’aigua. Cal esperar tant? Sí. Però no sols això.
Pren nota si vols prevenir un ensurt més gran:
- Espaia el temps entre menjar i nedar: Sempre és recomanable esperar almenys 1-2 hores havent dinat abans de nedar. Això permet que el procés de digestió comenci i evita l’estrès addicional en el sistema digestiu durant l’activitat aquàtica.
- Menja més lleuger: Opta per menjars lleugers i de fàcil digestió abans de participar en activitats aquàtiques. Evita aliments grassos, pesats o abundants que podrien requerir un major esforç del sistema digestiu.
- Hidrata’t bé: Has de beure suficient aigua abans, durant i després de qualsevol activitat física o exposició al sol. La hidratació adequada ajuda a mantenir un equilibri adequat de líquids en el cos i a evitar la deshidratació.
Els nens tenen més risc de sofrir un tall de digestió?
Sí, algunes persones poden ser més susceptibles a l’efecte de la calor i l’exposició al sol, la qual cosa podria augmentar la possibilitat de sentir malestar havent dinat o en ingressar a l’aigua freda. Aquests grups inclouen:
- Persones amb problemes cardíacs o circulatoris: Aquelles que tenen malalties del cor, pressió arterial alta o altres trastorns circulatoris.
- Persones amb problemes digestius: Aquells que tenen condicions digestives preexistents, com a malaltia de reflux gastroesofàgic úlceres estomacals o malaltia inflamatòria intestinal.
- Nens i persones majors: Els nens i les persones majors poden tenir sistemes de regulació de temperatura menys eficients.
Siguis o no siguis grup de risc has d’escoltar el teu cos, mantenir-te hidratat i evitar canvis bruscos de temperatura és clau si vols gaudir amb salut de tot el que pot oferir-te aquest estiu!