La tardor a Andorra és sinònim de paisatges d’ensomni, de llargues passejades per camins fets de fulles seques, però també receptes d’alçada per gaudir amb els cinc sentits dels productes d’aquesta temporada. Parlem dels bolets, els codonys, les cols, les pomes… no ens enredem, anem per feina! Prepara’t per cuinar fàcil, sa i econòmic 5 plats d’alta muntanya!
Arròs de muntanya amb costelles i rovellons
Rossinyols, moixerons, gírgoles, ceps… cada varietat de bolet té el poder de donar un sabor diferent als arrossos de tardor. No tens clar quina és la millor barreja? Guarda’t aquesta recepta si vols un encert segur!
(Per a 2 persones)
- 200 grams de costella de porc
- 50 grams de botifarra
- 250 grams de rovellons
- 1 tomata
- 1 ceba
- 1 litre d’aigua (o de brou de carn si li vols donar més sabor)
- 2 dents d’all
- Una mica de safrà
- Romaní i llorer
- Un bon raig d’oli d’oliva
- Sal i pebre al gust
Ho tens tot? Som-hi:
- Agafa una cassola i comença a sofregir la carn amb les dents d’all.
- Un cop estigui daurada treu-la del foc, afegeix la ceba i deixa-la coure uns 5 minuts.
- Talla els rovellons, afegeix-los a la cassola, remena bé i deixa que faci xup-xup 5 minuts més.
- Tritura i incorpora la tomata. Vols un truc? Si vols reduir la sensació d’acidesa que deixa la salsa de tomata pots ficar-li una mica de sucre (només una mica!).
- Deixa coure 5 minuts més.
- Ara si, afegeix l’arròs, remena bé durant 2 minuts i posa l’aigua o el brou seguint les proporcions del paquet d’arròs.
- Ja pots ficar el safrà i la sal i esperar uns 16/18 minuts, depenen del tipus de cassola que tinguis.
Només et quedarà afegir el romaní i preparar-te per gaudir d’un autèntic plat de tardor d’alta muntanya, ple de beneficis per a la teva salut. I és que els rovellons no només són rics en fòsfor, també ho són en ergosterol, un compost que es transforma en vitamina D, indispensable per absorbir el calci. Necessites més motius per agafar un cistell i marxar a collir bolets amb els teus?
Allioli de codony, una imprescindible de la tardor
Estem segurs que estàs fart de menjar allioli, però, has tastat l’allioli de codony? Si la resposta és no, estàs a punt de descobrir la recepta estrella d’aquesta tardor. I saps que és el millor? que només et caldran:
(Per a 2 persones)
- 2 codonys
- 1 poma
- 2 dents d’all
- Uns bons 250 ml d’oli d’oliva
- I una mica de sal
Això és molt fàcil:
- Has de pelar els codonys, la poma i els alls. Per evitar que l’all repeteixi (i això val per a tots els plats), has d’obrir-lo a la meitat i treure-li el germen amb l’ajuda d’un ganivet.
- Ara toca bullir el codony i la poma amb una mica de sal. Els pots treure quan estiguin tous.
- Un cop s’hagin refredat ja pots començar a aixafar l’all en el teu morter, fins que formi una pasta.
- Tens la pasta? Bé, ara toca afegir la poma i els codonys i seguir aixafant fins que quedi completament barrejat.
- Quan ho tinguis ben barrejat ja pots anar afegint l’oli a poc a poc i sense deixar de remenar.
Sense ous? Sense ous! Aquesta és la gràcia de l’allioli de codony: fa protagonista del plat una de les fruites més típiques de les nostres muntanyes, que a més a més és baixa en sucres i molt rica en fibres, cosa que es tradueix en un gran poder antioxidant. Ara tens una bona raó per sortir a comprar codonys!
Trinxat, el plat estrella dels dinars de tardor
Un bon trinxat és fàcil de cuinar, molt econòmic i molt, molt nutritiu. L’ingredient estrella d’aquest plat és la col, un aliment que t’aportarà moltes vitamines, com ara la C, B1, B2, B3 i B6.
Abans que diguis que no t’agrada l’olor que deixa a casa teva la col cuita, et direm el secret per evitar aquest mal tràngol. És tan fàcil com afegir una petita branca d’api abans que l’aigua esclati a bullir. De res! Bé, apunta els ingredients:
(Per a 4 persones)
- 1 Col
- 1 kg de trumfes
- Talls de cansalada al gust
- 4 alls
- 1 raig d’oli
- Sal i pebre al gust
Fer un trinxat no té molta ciència. Fixa’t:
- Renta i pela i talla la col i les patates.
- Renta i pela i talla la col i les patates.
- Escalfa una paella, talla els alls i daura’ls una mica.
- Retira’ls i fregeix la cansalada.
- Un cop la verdura estigui cuita, rega-la amb l’oli de la cansalada. Més fàcil i bo, impossible!
Sopes de farigola
La sopa de farigola és un altre exemple de plat fàcil, econòmic i nutritiu, ideal pels mesos més frescs. No et traurà ni mitja hora preparar-lo, i a canvi tindràs un plat a taula amb propietats antiinflamatòries, diürètic i molt, molt relaxant. Només et caldrà:
- Un raig d’oli d’oliva
- 2 dents d’all
- Unes branquetes de farigola
- 1 litre de brou de pollastre o verdures
- 100 grams de pa torrat
- Sal
- 4 ous
Ho tens tot? Som-hi!
- Rega la teva cassola amb un bon raig d’oli i afegeix els alls.
- Un cop estiguin daurats afegeix la farigola. Aquí està el secret: corda les branques amb un fil perquè no s’escampi per tota la cassola.
- Deixa coure 10 minuts i treu la farigola. Hi ha qui s’estima més colar tot el brou per treure els alls. Tu decideixes!
- Ara toca afegir el pa i coure uns 10 minuts més.
- Tritura la barreja fins que tinguis una crema suau. Pots afegir una mica d’aigua si queda molt espessa.
- Ara pots escalfar els ous i afegir-ne un a cada plat. També pots decorar-lo amb crostons, pinyons, i, per què no, una mica més de farigola!
Pomes al forn amb Moscatell
Les pomes són bones de qualsevol manera, però els més llaminers segur que agrairan aquesta recepta fàcil i dolça, perfecta per a un berenar de tardor. Necessites:
- 4 pomes
- Canyella en pols
- Moscatell
- Pell de llimona i de taronja
- Una mica de sucre
Sembla mentida, però és així de fàcil:
- Renta les pomes i treu els cors amb cura de no trencar-les. Existeix un estri especial per fer-ho, però si no el tens a la cuina, pots agafar un ganivet i dibuixar un cercle a poc a poc, seguint el cor de la fruita.
- Pre-escalfa el teu forn a 180 graus i prepara mentrestant la pell de la llimona i la taronja. Només has de tallar-ne tants trossos com pomes vulguis ficar al forn.
- Afegeix una cullerada de sucre al centre de cada poma, una mica de moscatell i una mica de pell de llimona i de taronja a cada poma.
- Ja pots fornejar-les durant 40 minuts i gaudir de l’olor de tardor que es quedarà a casa teva.
- Vols un consell per aquest plat? Fes-ne de més! Aquestes pomes estan bones calentes, fredes o tèbies.
Amb pocs ingredients i sense moltes complicacions podràs gaudir d’aquestes cinc receptes d’alta muntanya típiques de la tardor. Ja saps per quina començaràs? No t’oblidis d’etiquetar-nos a les teves fotos!