Fa un parell de setmanes que estas a dieta i ja sents que cada cop tens menys gana? Notes que amb menys menjar ja en tens prou? El veredicte sembla clar: el teu estòmac s’ha fet més petit. Ja ho havies sentit abans, però… és cert? És el cos o és el cap? T’ho expliquem:
El teu cos adapta la sensació de gana i sacietat. Això passa per diversos motius, i tots són fàcils d’entendre:
- La grelina, coneguda com l’hormona de la gana, pot disminuir a mesura que redueixes la ingesta calòrica. Això pot fer que, amb el temps, sentis menys gana.
- Si t’acostumes a menjar racions més petites, pots experimentar una sensació de sacietat amb menys quantitat de menjar.
- I, al final, el sistema digestiu pot adaptar-se a treballar amb menys aliments, però això no implica una reducció física de l’estómac.
Així que, quan notes que et conformes amb menys menjar, no és l’estómac que ha canviat, sinó el conjunt d’hormones, hàbits i adaptacions del teu cos que estan fent la feina. Dit això, parlem d’aquestes restriccions.
Els efectes reals de les dietes restrictives
Tot i que el cos pot adaptar-se a ingerir menys calories, les dietes massa estrictes o els períodes prolongats sense menjar poden portar-te conseqüències no desitjades. Què pot passar?
- Reduir massa la ingesta calòrica pot alentir el metabolisme, fent més difícil perdre pes a llarg termini.
- Quan el cos no rep prou energia dels aliments, comença a utilitzar les reserves de proteïnes del múscul.
- Les baixades brusques de sucre a la sang poden fer que et sentis dèbil o desorientat.
I, com ja saps, després d’un període de restricció extrema, és probable que tinguis episodis de gana compulsiva, que faran que sigui més complicat per al teu cos mantenir els resultats de la dieta.
Consells per cuidar cos i ment mentre estàs a dieta
L’objectiu d’una dieta no ha de ser mai posar en risc la salut, sinó trobar un equilibri que funcioni a llarg termini.
- Reduir de cop massa calories pot ser contraproduent. Millor fes petits canvis progressius i sostenibles.
- Com hem vist abans, saltar-se àpats pot alterar els nivells de sucre a la sang i afavorir els episodis de gana descontrolada. És millor menjar de manera regular.
- Escolta el teu cos. Aprendre a reconèixer la diferència entre gana física i emocional pot ajudar-te a establir una relació més saludable amb el menjar.
- Consulta un professional. Abans d’endinsar-te en qualsevol mena de dieta, el millor que pots fer és seure amb un nutricionista per garantir que estàs prenent les millors decisions per al teu cos.
El cos és savi i té una gran capacitat d’adaptació, però cal tractar-lo amb cura i respecte. No es tracta de fer l’estómac més petit, sinó de fer que cada canvi que facis estigui alineat amb el teu benestar físic i emocional. Aquest és l’únic camí, i estem aquí per donar-te la mà.