Skip to content

Protegeix la teva pell: Els 5 errors més freqüents (i perillosos) en aplicar protector solar

Protegeix la teva pell: Els 5 errors més freqüents (i perillosos) en aplicar protector solar

L’estiu a Andorra és sinònim de llacs, rius i natura. Les temperatures pugen per sobre dels 25 graus: el sol escalfa, i el protector solar es torna indispensable per sobreviure fora de casa sense conseqüències. Els que vivim en alçada i envoltats de natura sabem que és més probable cremar-se a la muntanya que al nivell del mar. Això té a veure amb l’altitud i l’exposició als raigs ultraviolats. 

 

T’ho expliquem: 

 

¿És més fàcil cremar-se a la muntanya que a la platja? 

 

A mesura que augmenta l’altitud, la capa atmosfèrica es torna més fina, cosa que redueix la quantitat de protecció natural que ofereix contra els raigs UV. La regla general és que per cada 1.000 metres d’ascensió, la intensitat dels raigs UV augmenta aproximadament un 10% a un 12%. És a dir, que si estàs a 2.000 metres sobre el nivell del mar, estaràs exposat a una intensitat de raigs UV fins a un 20% – 24% més alta que a nivell del mar.  

 

Ara bé, hi ha més factors que juguen un paper clau dins aquesta equació: 

 

  • No només la neu reflecteix els raigs UV. A la muntanya tenim superfícies que reflecteixen els raigs UV, amplificant la seva intensitat i l’exposició total. La neu, com segurament ja sabràs, pot reflectir fins a un 80% dels raigs UV, augmentant la probabilitat de cremades solars, fins i tot en dies ennuvolats. Però no només la neu: Altres superfícies com l’aigua i la sorra també poden contribuir a aquesta reflexió. 

 

  • No t’ho veus venir: La frescor de l’aire de muntanya pot donar una falsa sensació de seguretat, fent que no siguem tan conscients del risc de cremar-nos com ho seríem, per exemple, a una platja. 

 

  • No hi ha tants filtres: L’aire és net. Per sorprenent que et pugui semblar, la bona qualitat de l’aire també pot fer que et cremis: hi ha menys partícules en l’aire per difondre els raigs UV. La seva intensitat directa sobre la pell augmenta. 

 

Com veus, l’altitud, la reflexió de la llum i la durada de l’exposició solar poden augmentar significativament el risc de cremades solars. Parlem ara dels fotoprotectors. 

 

Has de llençar el pot de crema de l’estiu passat? 

 

És fàcil pensar que un pot de crema solar pot durar diverses temporades, però la realitat és que el protector solar té una data de caducitat. Un protector caducat pot perdre la seva eficàcia i deixar la teva pell exposada als danys del sol. 

 

  • Revisa la data de caducitat i la vida útil després de la seva obertura. La majoria dels protectors tenen una vida útil d’uns 12 mesos després d’obrir-los. Segurament ja han passat. 

 

  • El fotoprotector està fet d’ingredients actius que es poden degradar si els exposes a la humitat o la calor. L’avobenzona o l’oxibenzona poden descompondre’s més ràpidament quan estan exposats a calor intensa, fent que el protector solar ja no ofereixi la protecció indicada. Ficar-te un fotoprotector caducat i no ficar-te res és el mateix. 

 

  • L’has deixat dins el cotxe o al lavabo? Un protector solar líquid pot tornar-se més espès o grumollós si es conserva en un lloc molt calent, mentre que una fórmula cremosa pot separar-se en oli i aigua. Si això passa, ni ho dubtis: llença’l. La humitat pot provocar que els bacteris i els fongs es desenvolupin més fàcilment, contaminant el producte i, potencialment, la teva pell. Conserva’l en un lloc fresc i sec per prolongar la seva vida útil. 

 

Quanta crema solar i cada quant l’has d’aplicar? 

 

Per poder cobrir adequadament tot el cos d’un adult, es recomana utilitzar almenys una cullerada de sopa de protector per cada zona del cos (cara, braços, cames, tronc, etc.). 

 

Aplica el protector solar uns 30 minuts abans de sortir al sol i repeteix l’aplicació cada dues hores, o més sovint si estàs suant o nedant: Suar o nedar pot reduir la capa protectora del protector solar, fins i tot si el producte es publicita com a resistent a l’aigua. Aquest tipus de protector està dissenyat per resistir una mica d’aigua i suor, però no és totalment impermeable. Per això, és clau tornar-lo a aplicar després d’aquestes activitats per mantenir la protecció efectiva. 

 

Fins i tot sense suar o nedar, el moviment, la roba, el contacte amb objectes o el vent pot trencar la capa que ha format el protector solar a la teva pell. Especialment en zones com la cara, els braços i les mans. 

 

Un protector per a cada pell: quin és el teu? 

 

No tots els protectors solars són iguals, i triar un producte inadequat per al teu tipus de pell o per a l’activitat que realitzaràs pot comprometre la teva protecció. 

 

  • Tria un protector amb un FPS d’almenys 30 per a una protecció efectiva contra els raigs UVB. 

 

  • Assegura’t que el producte ofereixi protecció de banda ampla, és a dir, contra els raigs UVA i UVB. 

 

  • Si tens la pell sensible o amb tendència acneica, busca protectors etiquetats com a «no comedògens» o per a pells sensibles. Si tens la pell seca, busca fórmules hidratants. I, si dubtes, consulta sempre un especialista. Recorda sempre que és igual com estiguis de bronzejat. Sempre et caldrà protecció solar. 

 

Els llavis les orelles i la planta dels peus també es cremen! 

 

Quan camines descalç sobre superfícies calentes com el formigó o les roques, les plantes dels peus estan directament exposades a la calor i a la radiació solar. I tot i que pot semblar que la pell de la planta dels peus és més resistent, també és sensible als raigs UV. Pots cremar-te, i molt. 

 

Pensa que, com que les plantes dels peus estan en contacte constant amb el terra, les cremades poden tenir més risc d’infecció si no es tracten adequadament. 

 

Les orelles, els llavis, el clatell, les mans i la línia dels cabells són els grans oblidats d’aquesta història. Per protegir-los pots fer servir crema, però també roba protectora. 

 

Quan parlem de cremades ho fem també de butllofes, taques a la pell i arrugues. I, per descomptat, de danys cel·lulars, d’immunosupressió i de càncer de pell. Protegir la teva pell del sol no és només una qüestió d’estètica: és salut! 

Otros artículos que te pueden interesar