Skip to content

Què menjar quan vas a la muntanya? Cinc idees d’entrepans per portar d’excursió

Què menjar quan vas a la muntanya? Cinc idees d’entrepans per portar d’excursió

Tothom et dirà que Andorra és un país de muntanya, però deixem parlar les dades: el 90% del nostre territori són boscos, prats, rius i llacs. Al principat tenim 65 pics amb més de 2.500 metres d’altitud, i pots comptar més de 60 llacs repartits pels nostres 468 m2. Estem fets de natura.

Andorra és un país que crida a gaudir de l’entorn, fer exercici i alliberar la ment de les tensions del dia a dia. No és d’estranyar que cada any milers de persones planifiquin excursions per gaudir de l’aire fresc, però també de la llum, els colors, la fauna i la flora que ens regalen les muntanyes. Per sort, l’orografia del principat permet que tant experts com principiants puguin fer rutes adaptades al seu nivell i a la seva experiència. Independentment de la teva forma física, Andorra té una ruta per a tu. Això si, has d’anar ben preparat.  


5 coses que has de portar tant sí com no a la motxilla quan vas a la muntanya  

 

Hi ha bàsics que mai poden faltar a la teva motxilla, facis la ruta que facis, perquè a la muntanya mai se sap què pot passar. És igual si vas a berenar al llac d’Engolasters, o si vols enfilar-te al pic del Carroi. A la teva motxilla has de portar: 

  1. Aigua
  2. Smartphone carregat
  3. Bosseta de primers auxilis bàsics (tiretes, mocadors, crema de picades…)
  4. Roba d’abric
  5. I, per descomptat, menjar.

Les quatre primeres no ens deixen molt marge creatiu, però, no ens amaguem, el menjar és la cirereta del pastís de moltes excursions.  

 

Què has de menjar quan vas a la muntanya? 


A la teva motxilla has de portar aliments saludables i energètics: carbohidrats, proteïnes, greixos saludables i vitamines per a mantenir un equilibri nutricional adequat. Vagis on vagis d’excursió, recorda sempre que:  

  • La fruita és una excel·lent font de vitamines, fibra i carbohidrats. Les pomes, les taronges i els plàtans són ideals per a portar a la muntanya perquè són fàcils de transportar i no s’espatllen fàcilment. 
  • Els fruits secs són rics en proteïnes, greixos saludables i minerals, i són una excel·lent font d’energia per a mantenir-se en forma durant una caminada a la muntanya. Algunes opcions saludables inclouen les nous, els festucs, les ametlles i les avellanes. 
  • El pa integral és una bona font de carbohidrats complexos, fibra i vitamines del grup B. 
  • La carn és una opció popular per a molts excursionistes, ja que és una bona font de proteïnes i energia per a mantenir el cos en forma durant llargues caminades i activitats extenuants. No és l’ única: la fruita seca, les llavors, els llegums i els ous també n excel·lents fonts de proteïnes i energia. 

Evidentment, tot dependrà dels dies que vulguis estar voltant per la muntanya, i de la dificultat de la ruta. Els clàssics no et fallaran mai: entrepans de fuet o truita, fruits secs i xocolata per a quan necessitis un extra d’energia al moment. A partir d’aquí, tot depèn de la teva creativitat i les teves ganes que tinguis de preparar un àpat memorable.   

Vols idees per sortir de la normalitat? Et donarem cinc receptes d’entrepans de muntanya variades i per a tots els gustos.  


Entrepà de botifarra amb tomàquet al forn 

 

Pots fer-ho amb tomàquet o amb un pesto de verdures. Aquesta recepta no ens l’ hem tret de la màniga: és una adaptació de La Clotxa, l’entrepà típic de les terres de l’Ebre que els pagesos es feien per sobreviure a les dures jornades de feina. La Clotxa clàssica, però, té com a ingredient principal la sardina.  

 

Per preparar una bona Clotxa el que has de fer és, en comptes de tallar el pa per la meitat, treure bona part de la seva molla. Un cop tinguis un forat generós ja el pots omplir amb la botifarra (o les sardines, és clar) i el seu acompanyament. Hi ha qui el complementa afegint-hi alls i olives. Un cop el tinguis, només hauràs de fer servir la molla de pa per improvisar un tap, embolicar bé i marxar cap a la muntanya. 

 

Entrepà de pollastre amb escalivada i  formatge brie 

 

El secret d’aquest entrepà és el punt de les verdures, i el suc amb el qual xoparan el pa. Pots escollir pebrots, albergínies o cebes. Escalivar vol dir “cuinar a la brasa”, però el plan B és igualment vàlid: Forn a 200 graus durant uns 45 minuts. Si et fa mandra només de pensar-ho, a qualsevol supermercat d’Andorra pots trobar escalivada preparada per menjar.  

 

La resta de la recepta s’explica sola, oi? Has de cuinar el pollastre a la planxa, amb una mica d’all si li vols donar més gust, i un cop el tinguis, afegir tants talls de formatge brie com vulguis. Que en són de fàcils els entrepans! 

 

Entrepà vegetarià d’alvocat  amb ous, espinacs i tomàquet a la planxa 


La recepta és intuïtiva, però per encertar-la has de seguir tres consells:  

  • Assegura’t que l’alvocat està a punt per menjar. Toca’l, ha d’estar una mica tou. Si no les tens totes amb tu, fixa’t en el seu botonet: si és marró, està passat. Si és groc, està al punt. Si és verd, li queden uns dies encara per madurar.  
  • Cuina els ous amb una mica de mantega vegetal i aigua. Si vols uns ous de pel·lícula cal que primer escalfis una mica de greix a foc mitjà, i vagis afegint l’ou sense deixar de remenar. Afegeix l’aigua a poc a poc, integrant la barreja fins que tingui una textura digna de foto d’Instagram. Quedaran suaus, esponjosos i espectaculars. Fes-nos cas!  
  • Els espinacs és millor que estiguin cuinats, així aprofitaràs al màxim els seus minerals, i el teu cos podrà absorbir millor el ferro i el calci.  

Aclarit això, ja pots muntar els ingredients. L’ordre va una mica al gust, tot i que la lògica ens diu que primer hauries de ficar l’alvocat, els ous a sobre, els espinacs, i després el tomàquet. Com ho veus? 

 

Entrepà vegà de figues, mel, cogombre, ruca i ceba  


De totes les combinacions de sabors que pot tenir un entrepà, aquesta és de les més impressionants. Les figues amb la ceba caramel·litzada fan un contrast amb la ruca digne d’Estrella Michelín. T’expliquem com preparar-lo. 

  • Talla el teu pa per la meitat i rega’l amb un bon raig d’oli oliva.  
  • Ara agafa les figues i prepara llesques primetes. Les pots passar una mica per la planxa, o en cru, com vulguis. 
  • Afegeix la mel i a sobre la ruca.  
  • Talla el cogombre i col·loca’l  just a sobre. Si et vols marcar un triple, fica-li una mica d’anet.  

I, per acabar aquesta joia d’entrepà, hauràs d’escollir entre ceba tendra crua, o ceba morada caramel·litzada. Difícil. Tu manes, nosaltres només et podem garantir que aquest entrepà serà sempre un encert. 

 

Entrepà de truita amb alls tendres i xampinyons 


L’entrepà de truita és l’opció més tradicional quan vas d’excursió. Però encara li pots donar una volta i elevar-lo a una categoria superior. Només necessites alls tendres i un grapat de xampinyons.   

Ja t’imagines la recepta, oi? Primer has de saltar els xampinyons, preferiblement amb oli d’oliva, all i pebre negre. Quan hagin agafat bon color, afegeix els alls tendres (prèviament rentats i tallats), i un minut després ja podràs trencar els ous i començar a remenar. Tothom sap que els bons entrepans de truita a Andorra porten pa amb tomàquet i un generós raig d’oli. Ja ho tens! 


Com veus, qualsevol excusa és bona per gaudir d’un bon àpat, i més quan parlem d’anar a la muntanya. Ja saps quina ruta faràs aquest cap de setmana?  

Otros artículos que te pueden interesar