Algunes curiositats d’Andorra tenen a veure amb la seva extensió. D’altres, en canvi, són característiques destacades que es troben als rànquings mundials, per ser de les millors: la gran esperança de vida que tenen les persones al nostre petit país, per exemple.
Per altra banda, la seva solidaritat, la modernitat i la clara vocació de construir una societat pacífica i preparada pel futur, fa que el nostre país sigui un lloc tan especial. Per això, si vols conèixer una mica més el nostre Principat, recopilem per a tu 6 coses ben curioses que no et deixaran indiferent i t’ajudaran a entendre com és casa nostra. No te les perdis!
La primera de les curiositats d’Andorra, que et sorprendrà: l’esperança de vida més llarga del món
Ho afirma una autoritat en la matèria: l’Oficina del Cens dels Estats Units, que recopila dades de més de dos-cents països.
En aquest enllaç pots veure com l’esperança de vida pel 2022, en dones i homes, és altíssima: gairebé de vuitanta-sis anys, per les dones andorranes i una mica més de vuitanta-un anys pels homes. Això ens converteix en el país del món que té una expectativa de vida més llarga.
L’explicació de la llarga vida, d’una de les curiositats d’Andorra més positiva i sorprenent
Els motius d’una longevitat líder al món, l’hem d’anar a trobar en la qualitat de vida aquí, al Principat.
Tenim un clima excepcionalment saludable, perquè és de muntanya: un aire poc contaminat i ben net, proporcionat per la natura que ens envolta, en ple Pirineu. Els habitants d’Andorra poden visitar indrets preciosos on desconnectar, plens de natura i història. Representa, en definitiva, una opció de vida que aporta benestar i felicitat.
També comptem amb una gastronomia basada en receptes molt saludables, amb abundància de verdures i hortalisses. Moltes de les nostres propostes gastronòmiques del país s’inspiren en la cuina mediterrània, la més saludable del món. Això significa que, si vius a Andorra o passes temporades entre nosaltres, pots gaudir d’uns àpats equilibrats, que a més són una delícia.
Finalment, el baix índex de delictes que es cometen, ajuden igualment a tenir molta tranquil·litat i poc estrès. El Principat apareix en els informes internacionals com un dels països més segurs del món.
Segona curiositat: els primers habitants el territori van existir fa més de 6000 anys
Així és… Sembla que els primers assentaments d’humans en el territori es remunten als mil·lennis VI i V aC (abans de Crist). En aquella etapa de la prehistòria, un grup nombrós d’humans decidiren instal·lar-se en un abric geogràfic natural: la Balma de la Margineda. L’assentament es devia establir en aquest pas, durant una estació d’estiu, i els estudis arqueològics apunten que es va formar un poblat i van deixar de ser nòmades.
La protecció que van trobar en aquest pas natural entre la Catalunya i la França actuals propicià que la tribu caçadora i recol·lectora esdevingués un nucli humà neolític. Al principi eren farratjadors vinguts de territoris propers francesos i catalans. Posteriorment, es van convertir en ramaders i pagesos, gràcies a les condicions geogràfiques de l’indret.
Les troballes arqueològiques descobertes indiquen que aquest nucli humà va anar creixent, i finalment es traslladà a la Vall del Madriu-Perafita-Claror.
La Vall del Madriu, Patrimoni de la Humanitat
A casa nostra, la Vall del Madriu és un actiu natural d’enorme valor. Es tracta d’un paisatge cultural, declarat per la Unesco Patrimoni de la Humanitat.
La candidatura es va presentar l’any 2001 de la mà de diversos actors de tot el territori; el gran impulsor del projecte va ser el Comitè Andorrà de l’ICOMOS (International Council on Monuments and Sites). Finalment, l’any 2004 a Suzhou (Xina), la Vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada bé cultural i patrimoni de la humanitat.
Tercera curiositat andorrana: un jove andorrà inscrit en el Llibre Guinness dels Rècords
Es tracta del jove David Aguilar, que va néixer amb una discapacitat al braç i que ha donat un gran exemple de superació, intel·ligència i solidaritat. Ha estat capaç de pensar, dissenyar i fabricar ell sol diverses pròtesis amb peces de Lego. L’èxit d’aquestes pròtesis ha estat enorme, i li ha permès una gran funcionalitat del seu braç.
Així, les seves grans capacitats li han portat a fabricar el dispositiu ideal. La seva creació feta amb peces d’aquest conegut joc, li permeten neutralitzar les limitacions de la seva extremitat superior… I no només la seva, també ajuda a altres nens amb la mateixa situació. El més sorprenent és que va començar a fabricar les pròtesis de ben petit, quan va rebre un joc Lego, per Nadal.
Des de l’any 2019, el David ja compta amb la inscripció del seu nom al Llibre Guinness. És un reconeixement ben important i merescut, i a més li han fet un documental titulat ‘Mr. Hand Solo’. En l’actualitat, realitza estudis superiors de bioenginyeria i ajuda a altres nens amb discapacitats creant pròtesis com la seva.
Quarta curiositat: sabies que la Universitat d’Andorra té una càpsula del temps que no s’obrirà fins al 2089?
Ara que ens trobem el 2022, la càpsula ja ha passat tres anys tancada. I és que a Andorra s’estan fent passes molt rellevants per projectar el país que som i donar-nos a conèixer arreu: un estat modern, que desitja molt vivament la pau al món i el progrés de totes les societats que el conformen. De segur que aquests han estat els principis que donen sentit a l’acte de tancament d’una càpsula del temps.
L’acte va ser l’any 2019, a la Universitat d’Andorra, per celebrar el trentè aniversari del nostre centre d’ensenyament superior.
Es conservaran elements de la societat durant setanta anys
Mascaretes, components tecnològics, imatges i documents de la nostra societat actual. Aquest són alguns dels objectes enterrats en aquesta càpsula del temps. També es va fer una recopilació de tots els conflictes armats que malauradament es troben actius, arreu del món.
Una mostra de la nostra societat actual, que s’obrirà durant el curs acadèmic 2088 i 2089, pel centenari de la universitat.
Cinquena curiositat del nostre país: Andorra té dos sobirans
Tal vegada et preguntis com és que a Andorra existeixen dos coprínceps: un de català i un de francès. L’origen d’aquest tret són uns fets històrics que van permetre fer arribar la pau al territori: els anomenats pariatges dels anys 1278 i 1288. I aquesta sobirania representada i compartida per dues personalitats, política i eclesiàstica, arriba fins als nostres dies. Actualment, els coprínceps d’Andorra són:
- El Bisbe de la Seu d’Urgell Joan-Enric Vives i Sicília.
- El president de la República Francesa, Emmanuel Macron.
Les decisions preses, en l’àmbit de les seves competències, sempre han estat conjuntes i consensuades al llarg de la història. Aquesta realitat confereix al Principat garanties de protecció i independència molt perdurables.
Sisena curiositat del nostre Principat: una proposta d’oci i natura… de rècord!
Per si no ho sabies, el 90% de la superfície d’Andorra està destinada a espais naturals. Senders, parcs naturals, pesca d’alta muntanya, golf… L’oferta és ben àmplia i variada, amb propostes per tots els gustos, edats i estats físics.
Precisament per a la pràctica de golf i el Pitch and Putt, el Principat compta amb diversos espais on els amants d’aquest esport gaudiran de valent. Però el que destaca, sens dubte, és Golf Soldeu. I és que aquest camp de golf no només compta amb 9 forats i un par 33; és, també, el de més altura d’Europa. Així, només s’hi pot accedir amb un telecabina. Tota una experiència, amb unes vistes espectaculars.
Seguim amb les activitats esportives, en aquest cas amb l’esport ‘rei’ de l’hivern: l’esquí. Una pràctica per la qual són nombrosos els turistes que venen a visitar-nos. Andorra compta amb diverses estacions d’esquí, però no podem deixar de mencionar la més gran dels Pirineus: Grandvalira. La seva proposta? Ni més ni menys que 210 km, i 138 pistes d’esquí. Una meravella per als aficionats a l’esquí i l’snowboard.
Si t’agraden els paisatges que treuen l’alè, i sobretot no tens vertigen, no pots perdre’t una de les atraccions més recents del Principal, inaugurat l’estiu de 2022: el Pont Tibetà de Canillo. Es tracta del segon pont tibetà més llarg del món, amb una longitud de 603 metres i situat a 1.875 m d’altitud. A més, molt a prop del pont es troba el mirador del Roc del Quer, un dels més famosos d’Andorra, amb unes vistes panoràmiques inoblidables.
Un merescut espai pel relax
Andorra és també coneguda per les seves aigües termals, i més en concret, la parròquia d’Escaldes-Engordany, que compta amb la Font del Roc del Metge. Amb una temperatura d’entre 68º i 71º, és una de les fonts amb l’aigua més calenta d’Europa.
Així, beneficis com la relaxació muscular o la millora de l’estat de la pell, les aigües termals són un reclam que atrau nombroses persones a gaudir d’aquesta proposta d’oci. Potser el representant més conegut del termoturisme al Principat és Caldea, un spa per a tota la família amb un disseny futurista que val la pena visitar.
Ara que ja coneixes una mica més sobre aquest gran país, et recomanem que no et perdis cap dels articles del nostre bloc, TotMagazine by Assegur, amb més informació i recomanacions sobre Andorra, a més de continguts ben interessants sobre la llar, el benestar i les assegurances.