La convivència del gos i el gat més que una realitat és una llegenda urbana. Resoldre les rivalitats entre les dues espècies podria semblar una feina de titans. Tanmateix, fer que la convivència a la llar amb els dos animals de companyia sigui bona, no és tan complex com sembla. Tot i que la cultura popular amb l’expressió es duen com el gos i el gat ens avança que no serà una tasca senzilla. Això no obstant, tampoc és una missió impossible. Ara bé, cal reconèixer que hi ha determinats escenaris que afavoreixen la bona entesa. Per exemple, que s’hagin criat junts des de petits o que estiguin acostumats a socialitzar.
La ciència també aporta, naturalment, el seu gra de sorra per contribuir a fer que aquestes relacions siguin fluides i duradores en el temps. Així, els etòlegs, especialistes en el comportament caní i felí, si fallen les recomanacions que et donem tot seguit, et podran ajudar a millorar aquesta relació entre els dos animals de companyia. Això no obstant, pren atenció a les nostres recomanacions. Aquests deu consells t’ajudaran a millorar les interaccions i la convivència del gos i el gat.
Com aconseguir una millor convivència del gos i el gat
1. Si estàs llegint aquest contingut, probablement, o tens un gos, o tens un gat i estàs en la tessitura de decidir adoptar una nova mascota. En aquest sentit i en previsió de trobar harmonia amb el nou membre de la teva família seria molt bona idea parlar amb alguna protectora d’animals de l’àrea on vius i demanar una mascota que ja estigués acostumada a la convivència. D’aquesta manera ja tindries mig camí fet. Tot i que necessitaries aplicar els consells que t’expliquem a continuació.
2. Arriba el dia de la presentació. El primer encontre és fonamental perquè aquesta relació comenci amb bon peu. El teu rol en aquest context és molt important i has de preparar el terreny perquè les dues mascotes estiguin trenqui-les i a gust. L’espai on es troben ha de resultar còmode en els dos. El procés de coneixença ha de ser gradual. És a dir, a poc a poc. Aquí és molt important tenir una dosi enorme de paciència. Els animalets la necessitaran també per adaptar-se al nou escenari. S’han de reconèixer i també s’han d’acceptar. Així que millor anar sense pressa.
Adaptació entre les mascotes
3. Tal com hem comentat si es coneixen quan són petits és millor, però si no és el cas també hi ha altres alternatives. Si han tingut ocasió de socialitzar amb altres gossos i gats amb bones experiències no tindran cap problema en adaptar-se. Això és un petit avantatge. Pel que fa a l’adaptació entre ells, serà un factor determinant el caràcter que tinguin. Per exemple, la convivència potser més complexa si tenen el caràcter territorial o l’instint de caça molt desenvolupat. És recomanable que puguis estudiar el caràcter de les mascotes abans de preparar la primera trobada.
4. La presentació deu tenir unes pautes molt estudiades i adaptades a ells. I com hem dit abans ha de ser molt lenta perquè tingui èxit. Primer han d’estar en habitacions separades. Els has de donar a cadascú un drap amb l’olor de l’altre perquè vagin agafant familiaritat. Un cop han conegut l’olor es podran veure però de lluny. Si estan relaxats es podran conèixer d’una forma convencional. Es recomana tallar les ungles al gat i, com hem dit abans, treure al gos a passejar perquè alliberi energia. El gos és millor dur-lo amb corretja perquè no s’acosti abruptament al gat. I per cap concepte has d’obligar-los que s’acostin.
Espais essencials per les mascotes
5. Igual que les persones necessiten tenir el seu espai. És important que delimites les àrees de menjar, dormir i veure. D’aquesta forma evitaràs que sorgeixin rivalitats entre les mascotes. Recorda quan hem parlat d’aspectes com la territorialitat. Si t’avances al problema senzillament no apareixerà. Ells es trobaran còmodes en els seus espais. A més, no tindran cap símptoma d’estrès perquè no s’ha d’establir cap competició amb l’altra mascota de la casa. D’aquesta forma tens la pau i l’harmonia garantida en espais que són essencials per a les teves mascotes.
6. On col·locar l’aigua i el menjar? Enllaçant amb el punt anterior cal tenir especial cura amb aquest aspecte. En el cas del gat, l’espai habilitat per menjar i veure ha d’estar en llocs alts. No obstant això, han de ser de fàcil accés perquè no tingui dificultat en arribar. Així el gat menjarà tranquil sabent que el gos no li traurà el menjar. Tampoc s’ha de deixar que el gos s’acosti al gat mentre estigui menjant o bevent. Aquest escenari potser contraproduent pel gat perquè pot pensar que el gos és una amenaça. Aleshores, es trencaria la bona convivència.
Relacions consolidades
7. Igual que en el menjar, la bandeja d’arena del gat te que estar en un lloc tranquil. I, preferiblement, inaccessible pel gos. El gat necessita tenir privacitat per fer les seves necessitats. Aquest espai és clau perquè no pensi que el gos envaeix la seva intimitat. Si s’aconsegueix respectar l’espai de cadascú les relacions entre les dues mascotes es consolidin sense tenir major inconvenient. S’ha de pensar que la psicologia del gat és radicalment diferent de la del gos. En aquesta conjuntura, respectar el seu plànol d’intimitat assegura que la convivència del gos i el gat sigui bona.
Necessitats cobertes
8. El gos, per contra, té altres necessitats que també tenen en consideració el respecte del seu espai perquè no es trobi amenaçat pel gat i que no el contempli com un rival amb el qual té lluitar o competir. Això no obstant, en el marc de trobar complicitats perquè el camí a la convivència sigui més fàcil, el gos necessita que es respecten les seves pautes. La rutina és essencial pel gos. De cap manera s’han de trencar els seus hàbits per l’arribada d’una nova mascota. Aquesta ruïna és important perquè el gos trobi el seu equilibri. Així estarà tranquil i, en aquest context, la relació amb l’altra mascota serà millor.
Evitar amenaces
9. Dedica temps als dos per separat, però també quan estiguin a prop teu. D’aquesta manera tindran totes les seves necessitats emocionals cobertes i no veuran en l’altre una amenaça. Una bona idea és que jugues amb ells i els dones premis i els acarones. Aquest tipus de context els farà sentir com a membres del grup. I entre ells el sentiment de competitivitat no apareixerà. Entendran que és positiu acostar-se i relacionar-se. Tot això ho has de fer amb naturalitat sense forçar en cap moment a les teves mascotes. La integració ha de ser a poc a poc i gradual. De cap manera, aconseguiràs la interacció total d’una forma instantània.
Temps d’adaptació
10. Posa èmfasi en el període d’adaptació. Tot i ser insistents, respecta cada pas dels que hem indicat perquè és bàsic per l’èxit d’una bona relació entre el gos i el gat. Aquest període d’adaptació ha de ser això. Un moment, nou pels animals en el qual a poc a poc van prenent contacte. A més d’això, aprenen a respectar-se i a respectar l’espai de cadascú. La conducta social de les mascotes és adaptable però necessiten temps. No és possible forçar la seva amistat, però si que és possible acostumar-los a conviure.
En resum, hi ha moltes alternatives i recursos per fer que el gos i el gat milloren el seu comportament i s’entenguin quan estan a casa. Tot i això, la millor recepta és deixar passar el temps aplicant aquests consells i tenir molta paciència. Cada petit avanç entre el bon enteniment de les teves mascotes serà un gran triomf per tu i per la bona convivència entre elles. Finalment, si tot això falla sempre pots consultar amb un etòleg perquè t’ajudi a trobar el punt de connexió i harmonia entre el gos i el gat. I que la convivència millori, definitivament, la convivència del gos i el gat.
En qualsevol cas, des d’Assegur t’animem a seguir gaudint de les teves mascotes. I desitgem que si tens gos i gat a casa la convivència sigui la millor possible. I no oblides consultar la nostra plana web per conèixer els nostres serveis i tot el que podem fer per tu i pels teus animals de companyia. T’esperem!