Aigües de sabors casolanes, saludables i originals

Has tastat mai l’aigua d’espígol i prèssec?


Les has vist al supermercat, i potser fins i tot les has comprat: les aigües de sabors són una alternativa al got d’aigua tradicional, perfecta si formes part del club de persones que s’avorreixen bevent aigua, però volen fer salut i escapen de refrescos ensucrats.

A diferència dels refrescos, que sovint contenen grans quantitats de sucre, edulcorants artificials i additius químics, les aigües de sabors casolanes estan lliures d’aquests ingredients. Fixa’t que hem dit casolanes: tot i que les que pots trobar a la prestatgeria d’una botiga pot semblar una opció prou sana, has de saber que sovint contenen sucre afegit i que perden nutrients essencials a causa dels processos de pasteurització.

Si vols beure aigua de sabors, fes-ho bé. Nosaltres et donem cinc receptes plenes de beneficis per explorar, i tu decideixes per quina vols començar:

Aigua de llimona i alfàbrega

La llimona és coneguda pel seu alt contingut en vitamina C, que ajuda a reforçar el sistema immunitari i a millorar la digestió. L’alfàbrega, per la seva banda, aporta propietats antiinflamatòries i és un potent antioxidant. Aquesta combinació és ideal per refrescar-te en dies calorosos, aportant un toc cítric i herbaci que t’ajudarà a mantenir l’energia.

Pas a pas: Talla una llimona a rodanxes fines i afegeix-la a un litre d’aigua freda. Després, incorpora un grapat de fulles d’alfàbrega fresca. No cal que les tallis si no vols que el seu sabor agafi molt protagonisme. Deixa reposar a la nevera durant almenys una hora perquè els sabors s’infusionin bé.

Per servir, pots tallar una rodanxa de llimona extra, fer-li un tall des de la meitat i entretenir-te fent una bona foto per Instagram!

Aigua d’espígol i préssec

L’espígol té un efecte calmant que pot ajudar a reduir l’estrès i millorar la qualitat del son, mentre que el préssec és ric en vitamines A i C, que són excel·lents per a la salut de la pell. Aquesta combinació crea una aigua aromàtica i subtilment dolça, perfecta per relaxar-te a la tarda.

Recepta: Afegeix una culleradeta de flors d’espígol seques i dos préssecs tallats a rodanxes a un litre d’aigua. Deixa reposar a la nevera unes hores. Serveix ben freda i gaudeix de l’aroma suau de l’espígol combinat amb la dolçor del préssec. Mai has begut una aigua tan especial!

Per servir, pots tallar un parell de branquetes de romaní: la combinació amb l’espígol és infal·lible!

Aigua de pinya i cardamom

La pinya és rica en bromelina, un enzim que ajuda a la digestió i redueix la inflamació, mentre que el cardamom és conegut per les seves propietats desintoxicants i digestives. El seu sabor fresc, dolç i especiat et farà viatjar a una platja tropical sense haver de creuar la frontera.

Pas a pas: Talla la pinya a trossos petits i afegeix-la a un litre d’aigua freda. Després, incorpora unes beines de cardamom lleugerament aixafades. Deixa infusionar durant almenys dues hores.

Per decorar el teu got pots fer servir branques de canyella: fa un match perfecte amb la pinya!

Aigua de gerds i romaní

Els gerds són rics en antioxidants, especialment en vitamina C, mentre que el romaní té propietats antiinflamatòries i pot millorar la circulació sanguínia. Aquesta combinació és ideal per revitalitzar-te. 

Recepta: Afegeix un grapat de gerds frescos i unes branques de romaní a un litre d’aigua. Deixa reposar a la nevera durant almenys una hora. Pots aixafar lleugerament els gerds perquè alliberin més sabor –tot i que això farà que et trobis trossets mentre beus i no a tothom li agrada aquesta idea–. Serveix amb prudència i glaçons per gaudir-la ben fresca!

Per decorar el teu got pots agafar una rodanxa de taronja o de llimona, depenen si la vols més àcida o més dolça.

Ara ja no tens excusa per no preparar-te aigües infusionades. Prova aquestes combinacions i presumeix amb nosaltres dels teus gots perfectament decorats!

Tempestes d’estiu: Com evitar danys als electrodomèstics per pujades de tensió?

Consells pràctics per garantir la teva seguretat a casa durant una tempesta

Els llamps, trons i la pluja intensa característica dels nostres estius poden convertir un vespre tranquil a Andorra en un espectacle de llum i so. Cada any, els llamps causen danys significatius a edificis, infraestructures i electrodomèstics. I no, no tot és sort: la prevenció juga un paper protagonista.

Els llamps poden causar incendis, danys estructurals a edificis i avaries en les línies elèctriques. Pots estar tranquil: l’assegurança de llar d’Assegur et cobreix danys a les parets, refrigeració i calefacció, antenes, mobiliari, elements de decoració, a conseqüència de curtcircuits, sobretensions de la xarxa. Ara bé: quines mesures has de prendre per evitar un ensurt? 


Tres coses que no has de fer amb els electrodomèstics durant una tempesta elèctrica


No utilitzis aparells elèctrics connectats a la xarxa: Els llamps poden causar pics de tensió a la xarxa elèctrica que poden danyar els electrodomèstics connectats. Això inclou televisors, ordinadors, neveres, rentadores i altres aparells elèctrics. La millor manera de protegir-los és desconnectar-los de la presa de corrent abans que comenci la tempesta.

No utilitzis laigua L’aigua és un bon conductor d’electricitat, per tant, evita fer servir aigua durant una tempesta elèctrica. Això inclou dutxar-se, rentar-se les mans, fer servir la rentadora o rentaplats. Els llamps poden viatjar a través de les canonades metàl·liques i causar descàrregues elèctriques.

Evident, però cal que quedi constància: Durant una tempesta, és perillós utilitzar qualsevol tipus dequip electrònic a lexterior, com ara eines elèctriques, màquines de tallar gespa o barbacoes elèctriques. Els llamps poden impactar a prop i causar una descàrrega a través dels equips. 


Mesures preventives per evitar danys per pujades de tensió

•Instal·la protectors de sobretensió a totes les preses de corrent on connectis aparells electrònics importants. Aquests dispositius estan dissenyats per absorbir i dissipar l’excés de tensió, protegint els teus equips de danys.

  • Consulta amb un electricista professional per instal·lar un protector de sobretensió al quadre elèctric de casa. 
  • Realitza revisions periòdiques de la instal·lació elèctrica per assegurar-te que està en bon estat. Un electricista professional pot detectar i corregir qualsevol problema potencial abans que causi danys. 
  • Revisa i renova els teus electrodomèstics. Ep, si ets del Club Assegur, tindràs descompte! (enllaç club assegur). 
  • Per a equips especialment sensibles, com el teu ordinador, pots comprar un SAI (aquella caixa negra que va endollada al costat dels ordinadors, que pita quan marxa la llum i fa que l’ordinador no s’apagui). Un SAI proporciona una font d’energia estable i protegida contra pujades de tensió, mantenint els teus aparells segurs. 

Després de la pujada de tensió, revisa tots els aparells per assegurar-te que no han patit danys. Presta atenció a olors a cremat, fum o sorolls estranys, ja que podrien ser indicatius de danys interns. Si alguna cosa no va bé, no ho deixis passar: posa’t en contacte amb nosaltres

 

El teu aire condicionat fa mala olor i pot ser culpa d’aquest bacteri

Els fongs de l’aire condicionat no es veuen, però s’ensumen. Aquests són els problemes de salut que pots tenir per no netejar bé els filtres 

Un aire condicionat amb fongs pot fer una olor desagradable, semblant a la roba mullada que s’ha quedat sense eixugar o a sabates que demanen a crits ventilació i una rentada. Desagradable, sí, però aquesta olor és un senyal que cal netejar l’aparell urgentment. Per què? Perquè els principals problemes –d’eficiència energètica, consum i salut– comencen molt abans que tu puguis ensumar a florit. Ara ve la pregunta: Quan va ser el darrer cop que vas netejar els filtres?


Cada quant sha de netejar laire condicionat?


La norma diu que els filtres de l’aire condicionat s’han de netejar, mínim, cada tres mesos (i que si l’ús és molt intensiu, l’hauries de fer més sovint). Com t’avançàvem, els filtres bruts no només redueixen l’eficàcia de l’aparell i augmenten el consum d’energia: també poden provocar problemes de salut. 


Quin bacteri o fong sol créixer en laire condicionat?


Alguns dels microorganismes que poden proliferar en els sistemes d’aire condicionat són els fongs com lAspergillus i els bacteris com la Legionel·la.

LAspergillus pot produir espores microscòpiques que es dispersen fàcilment per l’aire i poden ser inhalades. En persones sanes, aquestes espores generalment no causen problemes, però si tens el sistema immunitari debilitat, poden provocar infeccions respiratòries greus, com l’aspergil·losi. 

Per la seva part, la Legionel·la, és un gènere de bacteris que es troben habitualment en ambients aquàtics, i és la principal responsable de la legionel·losi: una malaltia que pot manifestar-se com una pneumònia greu coneguda com la malaltia del legionari o com una infecció lleu semblant a la grip anomenada febre de Pontiac. La Legionel·la es multiplica en sistemes d’aigua calenta i es pot propagar a través d’aerosols produïts per equips com torres de refrigeració, jacuzzis i sistemes de climatització. La infecció es produeix quan una persona inhala microgotes d’aigua contaminada amb el bacteri. 


3 senyals que indiquen que has de netejar laire condicionat


No tots els problemes s’ensumen. Alerta amb la resta de senyals:

  • Si tens tos, dificultat per respirar, esternuts freqüents, picor als ulls, o agreujament de condicions com l’asma o les al·lèrgies quan l’aire condicionat està encès.
  • La presència de condensació o humitat excessiva a prop de la unitat interior de laire condicionat pot crear un ambient favorable per al creixement de fongs. Revisa si hi ha signes d’humitat, taques d’aigua o goteres. Si en tens, fes una bona repassada als filtres.
  • És poc freqüent, però de vegades poden aparèixer taques fosques o verdoses a les reixetes, de l’aire condicionat. Quan toquen campanes, senyal de festa. 

Ara que ja saps per què el teu aire condicionat fa aquesta mala olor, toca posar-hi remei: desendolla, localitza els filtres i fes una bona neteja seguint les instruccions del fabricant. Si els filtres estan molt danyats o no es poden netejar com cal, potser els has de substituir per uns de nous. Això garantirà una millor qualitat de l’aire i un funcionament més eficient del teu aire condicionat. 

És indiscutible: estar còmode a casa vol dir estar tranquil, sabent que l’aire que respires és net i segur. Mantenir el teu aire condicionat en bon estat és clau per a la teva salut.

Amb quin oli cuines a casa? Aquest és el pitjor

L’oli d’oliva és un dels més saludables: una cullerada té només 14 grams de greix


La seva fama el precedeix, i fa anys que no és bona: l’oli de palma és conegut per ser alt en greixos saturats, els quals poden augmentar el risc de malalties cardiovasculars. Segons un informe de la World Wildlife Fund (WWF), al voltant del 85% de l’oli de palma mundial prové d’Indonèsia i Malàisia, on la producció sovint implica la desforestació de boscos tropicals, afectant greument la biodiversitat i els hàbitats de nombroses espècies. Seguim amb la dada que gela la sang: la producció mundial d’oli de palma va superar els 76 milions de tones l’any 2020. 


L’oli de palma no només perjudica el planeta: també la teva salut


El consum excessiu d’oli de palma pot estar associat a un augment dels nivells de colesterol LDL (colesterol “dolent”), i l’excés de greixos saturats en la dieta pot contribuir a la formació de plaques a les artèries, que poden derivar en atacs de cor i accidents cerebrovasculars. 

Sembla mentida, però l’oli de palma, juntament amb el de colza i el de soia és el més consumit al món. Te’l pots trobar a tot arreu: fins i tot a la llista d’ingredients d’un pot de crema. Com sol passar, la seva popularitat respon al baix preu, però també a la seva versatilitat. La seva textura aguanta bé les temperatures ambients i té un gust neutre. Així i tot, la balança s’equilibra cap a l’altre costat, i més quan tenim olis per escollir, que poden ser més saludables i sostenibles. 

T’hem fet un bon llistat, ordenat de menys a més sa. 

Oli de Cotó

L’oli de cotó prové de les llavors de la planta de cotó. Té un sabor suau i es fa servir en la preparació d’aliments fregits i productes de pastisseria. Una cullerada d’oli de cotó conté aproximadament 14 grams de greix, dels quals 3,5 grams són saturats. Aquest oli no és dels més saludables, ja que conté greixos saturats i pot tenir traces de pesticides. A més, el seu procés de refinament pot reduir els nutrients.

  • Beneficis: És econòmic i té una vida útil llarga.
  • Contraindicacions: Pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars si es consumeix en excés.
  • Plats: Frits, productes de pastisseria, salses comercials. El trobaràs també a l’etiqueta dels fruits secs. 
  • Impacte ambiental: La producció de cotó sovint utilitza molts pesticides, cosa que pot ser perjudicial per al medi ambient.

Oli de Colza

L’oli de colza, també conegut com a oli de canola, té un sabor suau i una textura lleugera. Una cullerada d’oli de colza conté aproximadament 14 grams de greix, amb només 1 gram de greix saturat. És conegut per ser baix en greixos saturats i alt en greixos monoinsaturats.

  • Beneficis: Millora la salut cardiovascular i té un bon contingut d’àcids grassos omega-3.
  • Contraindicacions: Pot contenir àcids grassos trans si no és processat adequadament.
  • Plats: Amanides, coccions al forn, salses. És sovint un dels ingredients dels productes processats.
  • Impacte ambiental: La producció pot ser més sostenible que altres olis, però cal tenir en compte els cultius transgènics.

Oli de Sèsam

Té un gust molt característic, intens i lleugerament a nous. Si t’agrada menjar plats asiàtics, l’hauràs tastat més d’un cop. Una cullerada d’oli de sèsam conté aproximadament 14 grams de greix, amb 2 grams de greix saturat.

  • Beneficis: Ric en antioxidants i àcids grassos insaturats, ajuda a reduir el colesterol dolent.
  • Contraindicacions: Pot causar al·lèrgies en algunes persones.
  • Plats: Plats asiàtics, amanides, marinats.
  • Impacte ambiental: La seva producció és relativament sostenible, però depèn de les pràctiques agrícoles locals.

Oli de Gira-sol

L’oli de gira-sol té un sabor suau i és molt utilitzat en la cuina diària. Una cullerada d’oli de gira-sol conté aproximadament 14 grams de greix, amb 1,5 grams de greix saturat.

  • Beneficis: Alt contingut en vitamina E i greixos insaturats.
  • Contraindicacions: Pot oxidar-se fàcilment si s’exposa a temperatures altes repetidament.
  • Plats: Frits, pastisseria, salses i productes processats.
  • Impacte ambiental: La seva producció pot ser intensiva en recursos, però hi ha opcions més sostenibles disponibles.

Oli de Soja

Una cullerada d’oli de soja conté aproximadament 14 grams de greix, amb 2 grams de greix saturat. El seu sabor lleuger el fa ideal per a moltes aplicacions culinàries.

    • Beneficis: És una bona font d’àcids grassos omega-3 i vitamina E.
    • Contraindicacions: Pot contenir àcids grassos trans si no és processat adequadament. Compta també que algunes persones poden ser al·lèrgiques a la soja.
    • Plats: Frits i coccions al forn.
    • Impacte ambiental: La soja sovint es cultiva en monocultius, cosa que pot tenir un impacte negatiu en el sòl i la biodiversitat.

Oli d’Oliva

El preu de l’ampolla d’oli d’oliva a Andorra (de la mateixa manera que als països veïns) és molt més elevat que els de la resta, però això no treu que sigui l’opció més saludable. Una cullerada d’oli d’oliva conté aproximadament 14 grams de greix, amb 2 grams de greix saturat. Fixa’t:

  • Beneficis: Ric en antioxidants i greixos monoinsaturats, ajuda a reduir el risc de malalties cardiovasculars.
  • Contraindicacions: Pot ser calòric si es consumeix en excés. De seguida parlem de quantitats recomanades.
  • Plats: Amanides, coccions al forn, salses… o directament al plat amb un bon pa!
  • Impacte ambiental: La seva producció pot ser sostenible, sobretot si es fa servir agricultura ecològica.

Quant oli és bo prendre al dia?

Els experts recomanen consumir entre 20 i 30 grams d’oli al dia, que equivalen a unes 2-3 cullerades. Escollir olis saludables i consumir-los amb moderació forma part d’una dieta equilibrada. I parlant d’això, et ve de gust descobrir una recepta original i refrescant amb oli d’oliva? 

 

Gaspatxos sense tomàquet per sorprendre (i variar) aquest estiu

Pots cuinar gaspatxos de síndria, de maduixa o de cirera amb ingredients frescos, lleugers i saludables

 

El gaspatxo és una sopa freda que tradicionalment es fa amb tomàquet. Però si no t’acaba de fer el pes, tens reflux àcid –o et fa gràcia variar–, et proposem tres receptes que no en porten: gaspatxo de síndria, gaspatxo de maduixa i gaspatxo de cireres. Aquestes alternatives amb contingut més baix en àcids són igualment refrescants i ofereixen un toc dolç que contrasta perfectament amb les notes salades i fresques dels ingredients típics del gaspatxo. T’atreveixes?

Recepta de gaspatxo de maduixa


Amb aquest gaspatxo de maduixa, no només estaràs gaudint d’un plat deliciós i nutritiu, sinó també d’una versió innovadora i refrescant del clàssic estiuenc. Ideal per servir en àpats lleugers o com a aperitiu:

Ingredients:

  • 500 g de maduixes
  • 1 cogombre pelat i tallat
  • 1 pebrot vermell
  • 1 ceba petita
  • 1 gra d’all
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 2 cullerades de vinagre de vi blanc
  • Sal i pebre al gust
  • Fulles de julivert per decorar

Preparació:

  1. Neteja les maduixes i talla-les per la meitat.
  2. Talla el cogombre, el pebrot vermell i la ceba en trossos grans.
  3. Posa tots els ingredients en una batedora i tritura fins a obtenir una textura fina.
  4. Afegeix l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre, i barreja bé.
  5. Refreda a la nevera durant almenys 2 hores abans de servir.
  6. Serveix fred decorat amb fulles de julivert.

Recepta de gaspatxo de cireres

Ingredients:

  • 250 grams de cireres desossades
  • 250 grams de tomàquet cherry (tot i que pots substituir-los per més cireres)
  • 100 grams de pà del dia anterior
  • 200 ml d’aigua
  • 1 cogombre pelat i tallat
  • 1 pebrot verd
  • 1 ceba petita
  • 1 gra d’all
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 2 cullerades de vinagre de Jerez
  • Sal i pebre al gust
  • Fulles de menta fresca per decorar

Preparació:

  1. Desossa les cireres i talla-les per la meitat. Si et taques, frega bé amb vinagre i sabó, veuràs com surt! 
  2. Talla el cogombre, el pebrot verd i la ceba en trossos grans. 
  3. Posa la resta dels ingredients en una batedora i tritura fins a obtenir una textura fina.
  4. Afegeix l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre, i barreja bé.
  5. Refreda a la nevera durant almenys 2 hores abans de servir.
  6. Serveix fred decorat amb fulles de menta fresca i un raig d’oli.

Recepta de gaspatxo de síndria

Aquesta versió afruitada del tradicional gaspatxo combina la dolçor i la frescor de la síndria amb els sabors clàssics d’aquest plat refrescant. Aquí tens una recepta que segur que et sorprendrà:

  • 500 g de síndria
  • 1 cogombre mitjà
  • 1 pebrot vermell petit
  • 1 petit gra d’all
  • 1 cullerada de vinagre de vi blanc
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 200 ml d’aigua freda
  • 1 culleradeta de mel 
  • Sal i pebre al gust
  • Herbes fresques la menta o el romaní són un match assegurat!
  • Unes rodanxes fines de síndria per a decorar

Preparació:

  1. Posa els ingredients sòlids en una batedora i tritura fins a obtenir una textura fina.
  2. Afegeix l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre, i barreja bé.
  3. Refreda a la nevera durant almenys 2 hores abans de servir.
  4. Serveix fred decorat amb fulles de menta fresca i un raig d’oli.

Pots decorar els teus gaspatxos amb petits trossets del seu ingredient principal, amb crostons casolans o simplement amb un raig d’oli tirat amb gràcia. Les branquetes de romaní, una rodanxa de llima o un all torrat i laminat poden marcar la diferència i elevar el teu plat al cel.

Quan arriba l’estiu i les temperatures pugen, la nostra dieta juga un paper crucial en la regulació de la temperatura corporal. Menjar lleuger i fresc ajuda el cos a mantenir-se hidratat i fresc, evitant així la sensació de pesadesa tan típica dels àpats pesats que ens fan arrossegar els peus a l’estiu. Aquests dies, mantenir-se ben hidratat és encara més important, i plats com el gaspatxo poden ajudar-nos a aconseguir-ho, ja que no només són refrescants, sinó que també ens proporcionen una bona dosi de líquids. Per quin t’animes a començar?

Mai barrejis el teu exfoliant químic amb això

Les combinacions cosmètiques prohibides que poden portar-te un ensurt (i dels grossos)

 

Et donarem una dada monumental: L’etiqueta #skincare ha superat els 90 mil milions de visualitzacions a mitjans de 2023. El cuidat de la pell no és una moda, però no podem negar que està de moda, sobre tot entre la gent jove: Gràcies als consells i recomanacions que circulen per les xarxes, cada cop ens cuidem més i millor la pell. Però que es generi tant volum de contingut al voltant d’un tema fa que sigui complicat separar el gra de la palla. Tant si ets un principiant com si no, és fàcil cometre errors, especialment quan es tracta de barrejar productes. 

A l’estiu, molts de nosaltres intensifiquem les nostres rutines de bellesa per protegir la pell dels raigos ultraviolats, amb una clara protagonista: la crema solar. 

I aquí comença el perill.


Crema solar i exfoliants químics

Un exfoliant químic és un tipus de producte de cura de la pell que utilitza àcids o enzims per eliminar les cèl·lules mortes de la superfície de la pell. A diferència dels exfoliants físics (que utilitzen partícules abrasives per escombrar les cèl·lules mortes) els exfoliants químics treballen dissolent els enllaços que mantenen les cèl·lules mortes adherides a la pell. Això permet una exfoliació més suau i uniforme, que pot ser menys irritant per a la pell.

Els exfoliants químics, però, fan que la pell es torni més sensible a la radiació UV, augmentant el risc de cremades solars i danys a llarg termini. Segons l’American Academy of Dermatology, els productes que contenen àcids AHA i BHA poden augmentar la sensibilitat al sol fins a un 50% .

Reacció de la pell: Enrogiment, irritació i augment de la sensibilitat.


Crema solar i cosmètica amb ingredients fotosensibles

Alguns ingredients cosmètics poden causar fotosensibilitat, una reacció exagerada de la pell a la llum solar. Ingredients com el retinol (de seguida parlem d’ell), els olis essencials d’aranja i l’àcid cítric poden provocar aquesta reacció. La fotosensibilitat pot resultar en cremades solars greus i danys cutanis.

Reacció de la pell: Enrogiment, butllofes i taques fosques.


Crema solar i productes a base de retinol

El retinol és un ingredient potent que s’utilitza per tractar l’acne i les arrugues. Tot i això, augmenta la sensibilitat de la pell al sol, fet que pot augmentar el risc de cremades solars i danys cutanis. La British Association of Dermatologists recomana utilitzar retinoides a la nit i sempre aplicar protecció solar durant el dia .

Reacció de la pell: Cremades, sequedat i irritació.


Crema solar i maquillatge

El maquillatge sovint conté ingredients que poden interferir amb l’eficàcia de la crema solar. Alguns productes de maquillatge poden contenir olis que descomponen els filtres solars, reduint la seva efectivitat. A més, si no es reaplica la crema solar després d’aplicar el maquillatge, la protecció pot no ser suficient. 

Reacció de la pell: No hi ha una reacció directa, però la protecció solar pot no ser efectiva, exposant la pell als danys del sol.

Et maquilles a l’estiu? Millor tria productes de maquillatge no comedògens, que no obstrueixen els porus. I mai, mai, deixis de fer servir crema solar.

Tot i que la major part de les vegades aquestes reaccions són lleus i temporals, hi ha situacions en què és important que consultis un especialista en salut. Sobre tot si:

  • La pell es posa molt vermella i l’enrogiment no disminueix amb el temps.
  • T’apareixen taques o erupcions cutànies que s’estenen ràpidament.
  • Observes inflor a la zona d’aplicació, o altres parts del cos.
  • Sents un dolor fort o una sensació de cremor intensa que persisteix.

Llegeix bé les etiquetes, fes proves a zones petites de la pell, i si ja has tingut abans reaccions cutànies o pell sensible, consulta un dermatòleg abans d’introduir nous productes a la teva rutina. La informació forma part de la rutina d’skincareSi tens dubtes sobre un producte demana sempre un professional de la salut.

Menjar xocolata abans d’anar a dormir no és bona idea, i t’expliquem per què

La teobromina té un efecte estimulant, i no és bona per a tothom

 

La teobromina és un compost químic natural que es troba principalment en el cacau, i, per tant, en la xocolata. És similar a la cafeïna, però té efectes més suaus i duradors. A més de la xocolata, també està present en altres aliments com el te, la guaranà i el mate. Però la xocolata n’és la font més coneguda –i deliciosa–.

  • La teobromina és responsable de molts dels beneficis associats amb el consum de xocolata:
  • La teobromina millora l’estat d’ànim: La teobromina estimula la producció d’endorfines, les hormones de la felicitat. També actua com un suau estimulant del sistema nerviós central, similar a la cafeïna però sense els efectes intensos.
  • La teobromina té un efecte diürètic que ajuda a eliminar l’excés de líquids del cos. Això pot ser beneficiós per a persones que pateixen de retenció de líquids o hipertensió.
  • La teobromina pot ajudar a relaxar els vasos sanguinis, cosa que millora la circulació sanguínia i redueix la pressió arterial. I si, estudis han demostrat que el consum moderat de xocolata negra, rica en teobromina, pot reduir el risc de malalties cardiovasculars.
  • Encara n’hi ha més: La teobromina té propietats antiinflamatòries que poden ajudar a reduir la inflamació en el cos, la qual cosa és beneficiós per a malalties cròniques com l’artritis.

Però com hem dit abans, això de consumir teobromina no és per a tothom, ni per qualsevol ocasió:

  • Les persones amb problemes cardíacs o ansietat han de limitar el seu consum, ja que la teobromina pot augmentar el ritme cardíac i la pressió arterial. 
  • Infants i embarassades: Tot i que no és tòxica, és millor moderar el seu consum i consultar sempre els especialistes de la salut.

Quanta teobromina puc consumir al dia?


Per a la majoria de les persones, consumir fins a 400 mg de teobromina al dia és segur. És a dir, uns 50 grams de xocolata negra amb un alt contingut de cacau.

En grans quantitats, la teobromina pot causar problemes digestius com malestar estomacal, nàusees o diarrea, però també insomni, nerviosisme, i increment de la freqüència cardíaca. D’aquí que, tot i que sigui molt popular anar-se’n al llit amb un got de cacau calentet a la panxa, no sigui la millor de les idees. 

Has de saber també que la teobromina pot interactuar amb alguns medicaments, especialment aquells que afecten el sistema cardiovascular. Si estàs prenent medicaments per a la pressió arterial o per a problemes cardíacs, consulta amb el teu metge abans de consumir grans quantitats de teobromina.

La xocolata no només és un plaer per al paladar, sinó que també pot ser un aliat per a la salut si s’utilitza correctament. Recorda que la clau de la tranquil·litat és anar sempre de la mà d’un especialista.