Assegur s’incorpora a la llista d’empreses imparables de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia

Assegur inicia la seva col·laboració amb la Fundació Josep Carreras, l’organització que impulsa de manera incansable tota mena de projectes en benefici dels pacients de leucèmia, limfoma, mieloma múltiple i altres càncers de la sang. Des d’Assegur destaquen la importància de treballar amb organitzacions dedicades a la salut i el benestar, com Josep Carreras, per assegurar que puguin ajudar tothom que ho necessiti. 

T’expliquem les claus d’aquesta nova col·laboració.

Assegur reafirma el seu compromís amb la salut

Cada nou membre és un pas més cap a la curació de les malalties oncològiques de la sang. Amb les contribucions, la Fundació Josep Carreras pot continuar la seva tasca vital en diversos fronts:

  • En primer lloc, invertir en investigació per a la prevenció, cura i millora de la qualitat de vida dels malalts. A més, l’organització destaca el seu esforç en la lluita contra la Covid-19, utilitzant el coneixement sobre cèl·lules de la sang i el sistema immunitari per combatre la pandèmia.
  • Una altra àrea crucial és la inversió en tecnologia informàtica i sistemes de comunicació avançats. Aquesta inversió permetrà identificar els millors donants de medul·la òssia per als pacients que ho necessitin, però no tenen familiars compatibles.
  • I, finalment i no menys important, mantenir el seu compromís de suport als pacients i les seves famílies en tot moment: des de resoldre dubtes i pors fins a oferir acompanyament durant els difícils moments de tractament.

Així, amb cada pas que es dona, es reforça el camí cap a un futur on les malalties oncològiques de la sang siguin cosa del passat.


Què és la leucèmia i a qui afecta?


La leucèmia és un càncer que comença en el teixit que forma la sang. La majoria de les cèl·lules sanguínies es desenvolupen a partir de cèl·lules de la medul·la òssia anomenades cèl·lules mare. En una persona amb leucèmia, la medul·la òssia produeix glòbuls blancs anormals. Les cèl·lules anormals són cèl·lules de leucèmia. A diferència de les cèl·lules sanguínies normals, les cèl·lules leucèmiques no moren quan haurien de fer-ho. Poden desplaçar els glòbuls blancs normals, els glòbuls vermells i les plaquetes. Això fa que sigui difícil per a les cèl·lules sanguínies normals fer la seva feina.

Dades per contextualitzar la Leucèmia

D’acord amb les dades de l’Observatori del Càncer de l’AECC, s’estima que 6.068 persones van ser diagnosticades de leucèmia a Espanya el 2022, amb una incidència major en homes que en dones (3.513 i 2.554 casos nous estimats).

La probabilitat de desenvolupar una leucèmia augmenta amb l’edat, amb una major incidència en la població major de 65 anys.

Encara que la majoria dels pacients amb leucèmia són adults, la leucèmia és la neoplàsia més freqüent en nens (30% dels càncers pediàtrics). Segons les dades de la Fundació Josep Carreras, cada any es diagnostiquen 300 nous casos de leucèmia infantil a Espanya.

Aproximadament l’1,6% dels homes i dones seran diagnosticats amb leucèmia en algun moment de la seva vida. 


Per què Assegur col·labora amb la fundació Josep Carreras


A Assegur reconeixem la importància de la nostra responsabilitat social corporativa i el nostre compromís amb la comunitat. Col·laborar amb la Fundació Josep Carreras no només és una forma de contribuir a la recerca i el tractament de malalties tan devastadores com la leucèmia, sinó que també reflecteix els nostres valors com a empresa. Des d’Assegur creiem fermament en l’impacte positiu que poden generar en unir forces amb organitzacions compromeses amb la salut i el benestar de les persones. A més, en col·laborar amb la Fundació Josep Carreras, estem demostrant el nostre compromís amb la lluita contra el càncer i el nostre suport a aquells que lluiten contra aquesta malaltia. 

Junts, podem fer la diferència i donar esperança als qui ho necessiten. I això també forma part de la nostra feina.

Quant costa una assegurança de vida a Andorra?

Vida només n’hi ha una, i ja saps que ningú ens assegura fins quan podrem gaudir-la. El que si pots garantir es que, passi el que passi, algú cuidarà de tu i dels teus. La pregunta és: quant pagaries per això? 


Amb Assegur, tu posses el preu de la teva assegurança de vida


A Assegur sabem que la vida està plena de moments per gaudir. Per això, t’oferim una cobertura que va més enllà del que pots imaginar, perquè puguis viure amb tranquil·litat sense haver de preocupar-te de res.

Què t’oferim?

  • Indemnització per defunció: Assegura el benestar dels teus en els moments més difícils. 
  • Indemnització per invalidesa: Garantim suport econòmic si mai necessites afrontar una invalidesa.

Decideix ara quant vols pagar de quota. 


Per què és important tenir una assegurança de vida?


L’assegurança de vida no és només una garantia per a tu, sinó també per a la teva família i els teus éssers estimats. Et proporciona la tranquil·litat de saber que, davant circumstàncies complicades que s’escapen del vostre control, estareu protegits.

Una assegurança de vida és especialment recomanable si:

  • Tens deutes hipotecaris o préstecs personals.
  • Tens persones a càrrec, com fills o gent gran.
  • Hi ha una diferència important d’ingressos entre tu i la teva parella.
  • Vols garantir-te suport econòmic en cas de malaltia greu o invalidesa.

Les cobertures d’Assegur no només estan dissenyades per proporcionar suport econòmic als teus familiars en cas de mort, sinó que també t’ofereixen ingressos en cas d’invalidesa total i permanent, malalties greus com el càncer o infarts de miocardi.


He de contractar lassegurança de vida amb el meu banc? 


No, a Andorra no és obligatori contractar una assegurança de vida-hipoteca/préstec amb l’entitat bancària. Des d’Assegur et recomanen que, abans de signar, comparis bé els productes que hi ha disponibles ara mateix al nostre país: estudia les assegurances de vida de cadascuna de les companyies, les seves cobertures, els beneficis i avantatges.

La pregunta ara és: I si ja he contractat una pòlissa amb el banc, puc canviar-me? 

Si ja has contractat una assegurança amb el teu banc, pots canviar a una altra companyia asseguradora pel valor del capital pendent o pel valor total.

Un cop ja tinguis contractada la teva assegurança, formaràs part del club Assegur, amb tot el que això implica. No saps de què parlem? T’ho expliquem en un moment.


Quin capital hauries d’assegurar?


Quan parlem d’una assegurança de vida a Andorra, el capital mínim recomanat és de 6.000 €, però això depèn de les teves necessitats específiques. Una forma senzilla de calcular-ho és multiplicar el teu sou anual per 3. 


Viu sense límits amb Assegur


A Assegur t’acompanyem en totes les teves aventures, cuidant-te a tu i als teus amb la nostra assegurança de vida. Això vol dir que som flexibles:

  • Facilitats de pagament: Amb el nostre servei Pagafàcil, pots agrupar tots els pagaments en una tarifa plana mensual sense recàrrec ni comissions, sempre que tinguis 3 o més pòlisses amb nosaltres. 
  • També tens l’opció de fraccionar el pagament de manera semestral, trimestral o mensual, amb un petit recàrrec.

A Assegur prioritzem la teva tranquil·litat. Volem que gaudeixis dels moments importants amb la confiança de saber que estàs protegit davant qualsevol imprevist. Comença ara mateix a viure el present amb tota la serenitat que et mereixes.

L’aigua freda crema greixos?

És fàcil que quan pensis a perdre pes o reduir el greix corporal, et vingui al cap el binomi dieta estricta i rutina d’exercici intens. El tràmit necessari per perdre quilos de més. Però, i si algú et digués que hi ha una solució més fàcil i que requereix menys sacrifici i menys disciplina? 

T’ho creuries? 

La idea que l’aigua freda pot ajudar a cremar greixos ha guanyat popularitat a les xarxes socials: dutxes, . Tant és així que ha arribat l’hora d’agafar tota la informació i posar-la sobre la taula: Que l’aigua freda crema greixos és un mite o una realitat? 

De seguida t’ho expliquem tot! 

 

Què passa al teu cos quan et dutxes amb aigua freda? 

 

Quan obrim l’aixeta d’aigua freda i ens fiquem a sota, el nostre cos reacciona amb la vasoconstricció: els vasos sanguinis es contrauen per conservar la calor. Aquest gest redueix el flux sanguini a la superfície del cos, concentrant-lo en els òrgans vitals. L’objectiu està clar: el teu cos ha de treballar per mantenir la temperatura interna. Què més ens pot passar quan ens tirem un parell de minuts sota l’aigua freda? 

 

Què és la termogènesi? 

 

Les dutxes d’aigua freda també activen un tipus especial de greix conegut com a teixit adipós marró o greix marró. Aquest greix és l’encarregat de generar calor per mantenir la temperatura. En activar-lo, el cos cremarà calories. És a dir, que l’esforç que fem per produir aquesta calor podria contribuir a la pèrdua de pes. Daixò se’n diu termogènesi. 

La termogènesi induïda per l’aigua freda no només ajuda a mantenir-nos càlids sinó que també implica un augment del nostre consum energètic 

Quan es manté una dieta equilibrada i es realitza exercici regularment (enllaç trainer AI), la termogènesi induïda per l’aigua freda pot complementar aquesta rutina. La combinació d’una alimentació saludable i l’exercici físic ajuda a controlar la ingesta calòrica i a augmentar el consum calòric, creant un dèficit energètic que pot conduir a la pèrdua de pes gradual amb el temps. No és cap miracle.  

És important insistir: els beneficis de la termogènesi induïda per l’aigua freda no són màgics, sinó més aviat modestos: s’han de veure com un complement a una dieta sana i a la teva rutina d’exercici (enllaç trainer AI). 

 

L’ aigua freda allibera dopamina? 

 

Sí. El teu cos entra en un estat d’alerta i activa el sistema nerviós simpàtic la famosa resposta de «lluita o fugida»–. Això incrementa la producció d’adrenalina i d’altres hormones que augmenten la freqüència cardíaca i el metabolisme. És a dir que el contacte amb l’aigua freda pot estimular l’alliberació de neurotransmissors com la noradrenalina (també coneguda com a norepinefrina) y la dopamina. 

 

Quin efecte té això? Principalment estimulant i energitzant: una bona dutxa d’aigua freda pot millorar el teu estat d’ànim i augmentar la sensació de vigília. Una mica com el cafè. 

 

L’ aigua freda va bé pels cabells? 

 

Acabar de rentar-se el cap amb aigua freda és potser un dels consells més repetits per aquelles persones que cuiden bé dels seus cabells. I tenen tota la raó: L’aigua freda ajuda a tancar temporalment els porus de la pell i el cuir cabellut, i això pot ajudar a retenir la humitat i els olis naturals. No només millora la hidratació, sinó que també pot reforçar la barrera protectora de la pell i reduir la pèrdua de cabells. 

 

Les dutxes d’aigua freda no sempre són bones 

 

Vist tot això, s’entén una mica més que les dutxes d’aigua freda estiguin guanyant popularitat a les xarxes: qui les prova, nota els seus beneficis, les recomana, i la roda es fa més grossa. Però això no impedeix que sigui un hàbit sense riscos, I d’això s’ha de parlar: 

 

Les dutxes fredes poden també posar tensió en el sistema cardiovascular, especialment si el canvi de temperatura és sobtat o extrem. Això pot conduir a un xoc tèrmic, i a complicacions en aquells amb problemes cardiovasculars. 

 

Sembla evident, però va bé recordar-ho: l’aigua freda refreda el cos, i això pot deprimir encara més el sistema immunitari i fer-lo més susceptible a les malalties. Traducció: Si estàs malalt i tret que el teu metge t’ho indiqui, millor res de dutxes fredes. 

Protegeix la teva pell: Els 5 errors més freqüents (i perillosos) en aplicar protector solar

L’estiu a Andorra és sinònim de llacs, rius i natura. Les temperatures pugen per sobre dels 25 graus: el sol escalfa, i el protector solar es torna indispensable per sobreviure fora de casa sense conseqüències. Els que vivim en alçada i envoltats de natura sabem que és més probable cremar-se a la muntanya que al nivell del mar. Això té a veure amb l’altitud i l’exposició als raigs ultraviolats. 

 

T’ho expliquem: 

 

¿És més fàcil cremar-se a la muntanya que a la platja? 

 

A mesura que augmenta l’altitud, la capa atmosfèrica es torna més fina, cosa que redueix la quantitat de protecció natural que ofereix contra els raigs UV. La regla general és que per cada 1.000 metres d’ascensió, la intensitat dels raigs UV augmenta aproximadament un 10% a un 12%. És a dir, que si estàs a 2.000 metres sobre el nivell del mar, estaràs exposat a una intensitat de raigs UV fins a un 20% – 24% més alta que a nivell del mar.  

 

Ara bé, hi ha més factors que juguen un paper clau dins aquesta equació: 

 

  • No només la neu reflecteix els raigs UV. A la muntanya tenim superfícies que reflecteixen els raigs UV, amplificant la seva intensitat i l’exposició total. La neu, com segurament ja sabràs, pot reflectir fins a un 80% dels raigs UV, augmentant la probabilitat de cremades solars, fins i tot en dies ennuvolats. Però no només la neu: Altres superfícies com l’aigua i la sorra també poden contribuir a aquesta reflexió. 

 

  • No t’ho veus venir: La frescor de l’aire de muntanya pot donar una falsa sensació de seguretat, fent que no siguem tan conscients del risc de cremar-nos com ho seríem, per exemple, a una platja. 

 

  • No hi ha tants filtres: L’aire és net. Per sorprenent que et pugui semblar, la bona qualitat de l’aire també pot fer que et cremis: hi ha menys partícules en l’aire per difondre els raigs UV. La seva intensitat directa sobre la pell augmenta. 

 

Com veus, l’altitud, la reflexió de la llum i la durada de l’exposició solar poden augmentar significativament el risc de cremades solars. Parlem ara dels fotoprotectors. 

 

Has de llençar el pot de crema de l’estiu passat? 

 

És fàcil pensar que un pot de crema solar pot durar diverses temporades, però la realitat és que el protector solar té una data de caducitat. Un protector caducat pot perdre la seva eficàcia i deixar la teva pell exposada als danys del sol. 

 

  • Revisa la data de caducitat i la vida útil després de la seva obertura. La majoria dels protectors tenen una vida útil d’uns 12 mesos després d’obrir-los. Segurament ja han passat. 

 

  • El fotoprotector està fet d’ingredients actius que es poden degradar si els exposes a la humitat o la calor. L’avobenzona o l’oxibenzona poden descompondre’s més ràpidament quan estan exposats a calor intensa, fent que el protector solar ja no ofereixi la protecció indicada. Ficar-te un fotoprotector caducat i no ficar-te res és el mateix. 

 

  • L’has deixat dins el cotxe o al lavabo? Un protector solar líquid pot tornar-se més espès o grumollós si es conserva en un lloc molt calent, mentre que una fórmula cremosa pot separar-se en oli i aigua. Si això passa, ni ho dubtis: llença’l. La humitat pot provocar que els bacteris i els fongs es desenvolupin més fàcilment, contaminant el producte i, potencialment, la teva pell. Conserva’l en un lloc fresc i sec per prolongar la seva vida útil. 

 

Quanta crema solar i cada quant l’has d’aplicar? 

 

Per poder cobrir adequadament tot el cos d’un adult, es recomana utilitzar almenys una cullerada de sopa de protector per cada zona del cos (cara, braços, cames, tronc, etc.). 

 

Aplica el protector solar uns 30 minuts abans de sortir al sol i repeteix l’aplicació cada dues hores, o més sovint si estàs suant o nedant: Suar o nedar pot reduir la capa protectora del protector solar, fins i tot si el producte es publicita com a resistent a l’aigua. Aquest tipus de protector està dissenyat per resistir una mica d’aigua i suor, però no és totalment impermeable. Per això, és clau tornar-lo a aplicar després d’aquestes activitats per mantenir la protecció efectiva. 

 

Fins i tot sense suar o nedar, el moviment, la roba, el contacte amb objectes o el vent pot trencar la capa que ha format el protector solar a la teva pell. Especialment en zones com la cara, els braços i les mans. 

 

Un protector per a cada pell: quin és el teu? 

 

No tots els protectors solars són iguals, i triar un producte inadequat per al teu tipus de pell o per a l’activitat que realitzaràs pot comprometre la teva protecció. 

 

  • Tria un protector amb un FPS d’almenys 30 per a una protecció efectiva contra els raigs UVB. 

 

  • Assegura’t que el producte ofereixi protecció de banda ampla, és a dir, contra els raigs UVA i UVB. 

 

  • Si tens la pell sensible o amb tendència acneica, busca protectors etiquetats com a «no comedògens» o per a pells sensibles. Si tens la pell seca, busca fórmules hidratants. I, si dubtes, consulta sempre un especialista. Recorda sempre que és igual com estiguis de bronzejat. Sempre et caldrà protecció solar. 

 

Els llavis les orelles i la planta dels peus també es cremen! 

 

Quan camines descalç sobre superfícies calentes com el formigó o les roques, les plantes dels peus estan directament exposades a la calor i a la radiació solar. I tot i que pot semblar que la pell de la planta dels peus és més resistent, també és sensible als raigs UV. Pots cremar-te, i molt. 

 

Pensa que, com que les plantes dels peus estan en contacte constant amb el terra, les cremades poden tenir més risc d’infecció si no es tracten adequadament. 

 

Les orelles, els llavis, el clatell, les mans i la línia dels cabells són els grans oblidats d’aquesta història. Per protegir-los pots fer servir crema, però també roba protectora. 

 

Quan parlem de cremades ho fem també de butllofes, taques a la pell i arrugues. I, per descomptat, de danys cel·lulars, d’immunosupressió i de càncer de pell. Protegir la teva pell del sol no és només una qüestió d’estètica: és salut! 

Gelats amb verdures? Cinc receptes fàcils per sorprendre

Si, ja sabem que les verdures tenen la clau d’una dieta equilibrada, però la realitat és que sovint troben resistència a la taula, especialment entre els més petits. Què pots fer perquè els nens mengin més verdures amb menys resistència? Està clar: Transformar-les. 

Els gelats de verdures són la resposta: estan bons, són baixos en calories i una manera creativa de gaudir de totes les coses bones que ens aporten les verdures, amb un toc dolç i fresc que agrada a tothom. I no, quan et diem gelat de verdures no parlem de barrejar cogombre amb xocolata, ni vainilla amb bròcoli, ni nata amb mongetes: parlem de barreges fetes amb seny, de sabors diferents i ben equilibrades que estem segurs que et sorprendran (positivament)!  

Et deixem amb cinc receptes de gelats de verdures baixos en calories i saciants, perfectes per encertar amb petits i grans. 

 

Gelat de carrota i taronja 

 

Tot i que pot semblar una barreja una mica atrevida, aquest gelat té un gust sorprenent: combina la dolçor natural de les carrotes amb la frescor cítrica de la taronja, i és ideal per berenar un dia especialment calorós. 

 

Ingredients: 

 

  • 2 carrotes grans, pelades i tallades a trossos 
  • 1 tassa de suc de taronja fresc 
  • 1/2 tassa de llet de coco 
  • 1/4 tassa de mel o xarop d’auró 
  • 1 culleradeta de vainilla 

 

Preparació: 

 

  1. Cou les carrotes fins que estiguin tendres, després deixa-les refredar. 
  2. Barreja les carrotes amb la resta dels ingredients i remena bé fins que quedi una crema ben suau. 
  3. Congela-la en un recipient o en motlles durant almenys 4 hores. 

 

Gelat de remolatxa i xocolata negra 

 

La remolatxa és la gran oblidada de les verdures: embruta, té un gust terrós i traient d’un enciam no sempre sabem que fer amb ella. Doncs has de saber que és una verdura increïblement versàtil i nutritiva, rica en antioxidants, vitamines i minerals que beneficien la salut del cor i la circulació sanguínia 


Ingredients: 

 

  • 1 remolatxa mitjana, cuita i pelada 
  • 1 tassa de llet de coco o d’ametlla 
  • 1/2 tassa de cacau en pols 
  • 1/2 tassa de sucre 
  • 1/2 tassa de trossos de xocolata negra 

 

Preparació: 

 

  1. Tritura la remolatxa i barreja-la amb la llet, el cacau i el sucre. Remena bé: ha de quedar homogeni. 
  2. Afegeix els trossos de xocolata i aboca la teva barreja en un recipient. 
  3. Congela durant almenys 4 hores. 

 

Vols donar-li un punt àcid? Afegeix un grapat de fruits vermells liofilitzats: els gerds o les maduixes són perfectes per potenciar el gust de la xocolata negra. 

 

Gelat d’espinacs i plàtan 

 

Aquest gelat és una bona manera d’aprofitar tots els nutrients dels espinacs: com que no els estem cuinant no perden cap de les seves vitamines. 

 

Ingredients: 

  • 2 plàtans madurs, pelats i congelats 
  • 1 tassa de fulles d’espinacs fresques 
  • 1/2 tassa de iogurt grec o llet de coco 
  • 1 culleradeta de vainilla 
  • 2 cullerades de mel 

 

Preparació: 

  1. Barreja tots els ingredients. T’ha de quedar una crema suau, verd, fresca i apetitosa. 
  2. Congela en un recipient o en motlles durant almenys 4 hores. 

 

 

Gelat de cogombre i menta 

 

Juntament amb el de carrota i taronja, aquesta és la recepta de gelat de verdures més refrescant. Pren bona nota: 

 

Ingredients: 

  • 2 cogombres grans, pelats i tallats a trossos 
  • 1/2 tassa de fulles de menta fresca 
  • 1/2 tassa de sucre 
  • 1 tassa d’aigua 
  • 1/4 tassa de suc de llimona 

 

Preparació: 

 

  1. Barreja els cogombres amb la menta, el sucre, laigua i el suc de llimona fins a obtenir una crema suau de color verd clar. 
  2. Congela la barreja en un recipient o en motlles durant almenys 4 hores. 


 

Gelat de carabassa i gingebre 

 

Ingredients: 

  • 1 tassa de puré de carabassa 
  • 1 tassa de llet de coco 
  • 1/2 tassa de sucre o mel 
  • 1 culleradeta de gingebre ratllat 
  • 1 culleradeta de canyella 
  • 1/2 culleradeta de nou moscada 

 

Preparació: 

 

  1. Barreja tots els ingredients fins a obtenir una crema taronja ben homogènia. 
  2. Aboca la mescla en un recipient apte per al congelador o en motlles per a gelats. 
  3. Congela durant almenys 4 hores o fins que el gelat estigui ben ferm. 

 

Aquest gelat és perfecte per als darrers dies d’estiu: el seu sabor especiat et transportarà a poc a poc a la tardor!  

 

Ara no tens excusa per gaudir de les vitamines, minerals i antioxidants de les verdures de manera divertida. No t’oblidis d’etiquetar @Assegur quan facis els teus stories presumint de resultats! Bon profit, xef! 

 

Per què se’ns inflen els peus a l’estiu?

Fa calor. Tornes de la feina amb el sol al clatell després de 8 hores davant una pantalla. Et treus les sandàlies i t’estires al sofà una estona. Quan t’aixeques, te les tornes a posar, però ja no corden. I si ho fan, estrenyen. No és el primer cop que se t’inflen els peus, però tampoc et fa patir gaire. O una mica sí? Potser és un símptoma d’alguna cosa greu? Hi ha res que puguis fer? Mullar-los amb aigua freda ajuda o millor deixar-ho córrer? Per què et passa això? 

Què és un edema perifèric? 

L’edema perifèric és simplement un estat mèdic que es dona quan el cos acumula més líquid del necessari en unes certes parts, especialment a les cames, els peus i els turmells. Aquest líquid extra es queda atrapat en els teixits i fa que s’inflin, causant aquesta sensació de pesadesa i, a vegades, incomoditat. 

 

Per què s’inflen els turmells a l’estiu? 

Quan fa calor, els vasos sanguinis s’expandeixen (es dilaten) per a intentar refrescar el teu cos. Això pot fer que els líquids surtin dels vasos i es quedin atrapats en els teixits de les teves cames i turmells. I causa inflor. Pot passar per molts motius. Aquests són tres bastant freqüents: 

  • Si estàs molt temps dempeus o assegut, la sang i els líquids tenen més dificultat per a tornar al cor. La gravetat fa que es quedin en les parts baixes del cos, com els peus i els turmells. I això, novament, causa inflor. 
  • El teu cos pot retenir líquids com una manera de protegir-se, especialment si no estàs bevent suficient aigua o si has menjat molta sal. La sal fa que el teu cos guardi més aigua. Si retenim aigua, estarem més inflats. 
  • La menstruació, l’embaràs o fins i tot la menopausa poden fer que el teu cos retingui més líquids. 

A vegades, això sí, els peus infalts poden ser un signe de problemes més seriosos, com a malalties del cor, problemes renals o hepàtics. Però això, generalment ve acompanyat d’altres símptomes. Si penses que pot ser el teu cas, no ho deixis passar i consulta el teu metge de capçalera.  

 

Turmells inflats a lestiu: 5 consells per evitar-los 

No t’enganyarem: quan fa calor d’aquella que estreny, és difícil evitar que això passi. Però hi ha algunes coses que pots fer per estar més còmode, com ara: 


  1. Beure molta aigua. Mantenir-te hidratat pot ajudar el teu cos a equilibrar els líquids. Irònic, sí, però beure més aigua pot reduir la retenció de líquids. La regla general ens diu que hem de beure 8 gots d’aigua al dia. És a dir, que com a mínim, 2 litres. 
  2. Menjar aliments rics en aigua. Menja fruites i verdures amb un alt contingut daigua com ara la síndria, els cogombres o el meló. Aprofitem per dir-te que hauries d’evitar l’alcohol i el cafè, ja que poden deshidratar-te.  
  3. No treballis les 8 hores a la mateixa posició. Si treballes assegut, aixeca’t i estira les cames de tant en tant. Si estàs dret, tracta de caminar una mica. Això ajuda que la sang circuli millor i evita que s’acumuli als peus i turmells.  
  4. Redueix el consum de sal. Com et dèiem abans, la sal farà que el teu cos retingui aigua. Intenta reduir el seu consum per a minimitzar la inflor. 
  5. Sempre que puguis, cames amunt! Així la sang i els líquids tornaran al cor.  

 

Mullar els peus amb aigua freda millora la circulació: veritat o mentida? 


No, no és una llegenda urbana. Quan t’exposes a l’aigua freda, una de les respostes immediates del teu cos és la vasoconstricció, és a dir, la contracció dels vasos sanguinis.  

Això succeeix perquè el fred provoca que els músculs de les parets dels vasos sanguinis es contreguin. Aquesta contracció té diversos efectes que t’ajudaran a portar millor la calor, a banda de l’evident: 

  1. L’aigua freda fa que els vasos sanguinis s’estrenyin, i això pot reduir temporalment el flux de sang a la superfície del cos i les extremitats. 
  2. La contracció dels vasos augmenta la pressió sanguínia en les artèries. Això pot ajudar a millorar l’eficiència del sistema circulatori en el transport de sang i nutrients als òrgans interns vitals. 
  3. En estrènyer-se els vasos, la sang es redistribueix cap als òrgans interns, assegurant que parts essencials del cos rebin un flux adequat de sang. 

Això sí, com amb tot, has d’anar amb compte: no et submergeixis en aigua extremadament freda de cop durant períodes prolongats, ja que pot causar hipotèrmia o estrès excessiu en el cos. 

 

Quan m’he de preocupar? 


Si la inflor en els turmells és persistent, dolorosa o ve de la mà d’altres símptomes com ara la dificultat per a respirar, dolor en el pit o inflor en altres parts del cos, estaria bé que consultessis el teu metge. Això sí que podria ser indicatiu d’un problema més seriós, que pot necessitar tractament especialitzat. Mai ens cansarem de dir-ho: No ho deixis passar!